MINUTA

Oslobođenje Krajine od SDA!

Demontaža režima upravo počinje

Piše: Bakir Hadžiomerović

19.10.2018

Prije nego što je Centralna izborna komisija BiH zvanično verificirala oktobarsko drumsko razbojništvo, gubernator Bakira Izetbegovića za Bosansku krajinu, Asim Kamber dakle, zajedno sa jatacima svrgnut je s vlasti. Stranka demokratske akcije, kao i njihovi koalicioni partneri iz privatne partijice ratnog zločinca Fikreta Abdića, strovaljeni su u kanal. Po običajnom pravu, najavljuju brzopoteznu žalbu CIK-u. 

I još pride Ustavnom sudu FBiH, gdje su strateški rasporedili sudije za stranačku zloupotrebu. SDA je valjda jedina politička organizacija na dunjaluku koja vlastiti opozicioni status automatski podvodi pod teško krivično djelo i opasno bogohuljenje. Tobejarabi, po tisuću puta...

„Oba su pala!“ Razumijemo se, Tuzlanski i Unsko-sanski kantoni više nisu pod okupacijom zelenih termita i dubinski učahurenih parazita. Relativni izborni pobjednici - ljubitelji korupcije, vatrometa, riđobradog vođe, dosljedni zagovornici nereda, nerada i nediscipline, što bi rekla gospoja pres'jednica - nezaustavljivo tonu u opoziciju. Nakon poraza doživljenih u dva velika kantona, SDA-ovcima najvjerovatnije slijedi degenek u Sarajevu, Zenici i Goraždu.

U glavnom gradu naše domovine, tamo na optimističnoj ljevici, SDP i Naša stranka dogovaraju modalitete buduće kantonalne vlasti. Demokratska fronta još je prilično neodređena, jer čeka se stav Željka Komšića. Ukoliko, međutim, „deflije“ intereždžijski odluče ostati uz SDA, a Komšić u Izetbegovićevom naručju, opet postoji sasvim komotna skupštinska većina koja će nadobudnog provincijalca s premijerskim ambicijama Semira Efendića zakucati u fotelji načelnika Novog Grada.

Umjesto efendijici Efendiću, pozicija predsjednika Kantonalne vlade u Sarajevu, po svemu sudeći, suđena je „Narodu i pravdi“, odnosno Dini Konakoviću. Koji je i tokom posljednje kampanje hrabro otkrivao kriminalne aferime lokalnih SDA-ovaca. Razumljivo, Dino ih poznaje najbolje, a razni efendići, ćesiri i prevljaci istine se plaše više nego Sebije Izetbegović.

Demontaža režima upravo počinje. Vežite se, polijećemo, Pišonja reče Žugi...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.