MINUTA

SDS Konačni pad!

„Dobro nam došli, dugo smo vas čekali“

Piše: Bakir Hadžiomerović

9.11.2018

Srpska demokratska stranka konačno odlazi u ropotarnicu povijesti! Politički projekt ratnih zločinaca, ubica i kriminalaca na proteklim je izborima doživio težak poraz, a ovih dana po šavovima pucaju i preživjeli ostaci vampirski skrojenog društva koje je Bosnu i Hercegovinu uništavalo gotovo pune tri decenije.  

Još prije četiri godine SDS su od poželjne opozicije spasili njihovi vječiti koalicioni partneri iz Stranke demokratske akcije. Međutim, pošto i SDA-u ne gine gubitak vlasti, bratske bi stranke ponovo mogle svezati zastave i zauzeti položaje na naci(onali)stičkoj strani barikade. Sve je, dakle, isto k'o i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Kada je u zagušljivom nevesinjskom Domu kulture, nakrcanom budućim haškim osuđenicima na čelu sa Radovanom Karadžićem, Alija Izetbegović slavodobitno poentirao: „Dobro nam došli, dugo smo vas čekali!“

Zna aktuelni predsjednik SDS-a Vukota Govedarica da je nepovratno izgubio svaki autoritet i kontrolu nad vlastitom strankom. Najuticajniji kadrovi u kolonama bježe s broda koji tone i pristupaju vladajućem taboru Milorada Dodika. „SDS ne smije izgubiti na težini“, tješi se Govedarica. Ipak, stranka mu nezaustavljivo kalira.

Pretežak će zato biti gubitak gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića sa njegovih stotinu i kusur kilograma žive vage. Navodno je isto suđeno i Mići Mićiću iz Bijeljine. Koji, također, spada u kapitalce po pitanju, kako ono Govedarica kaže, stranačke težine... Prije četiri godine SDS je u državnom parlamentu osvojio pet zastupničkih mjesta. Sada će ih imati komada dva, što je najgori stranački rejting od potpisivanja Mirovnog sporazuma!

Objektivno, lošije nisu stajali još od one izdajničke sarajevske odbijenice zahtjevu američkih prijatelja da se Karadžićevoj stranci zvanično zakonski uskrati mogućnost političkog djelovanja zbog neskrivenih terorističkih tendencija i dokazanih zločinačkih aktivnosti. Zabrani se tada žestoko usprotivila Izetbegovićeva SDA. Takva im je (demokratska) gradnja!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.