MINUTA

Izetbegović je beogradski pijun!

Odbrana države od vanjskih i unutrašnjih napada već dugo ne spada u stranačke prioritete SDA

Piše: Bakir Hadžiomerović

12.11.2018

Prijeteća vojna vježba srbijanskih oružanih snaga nadomak istočnih granica Bosne i Hercegovine, u zvaničnom Sarajevu prošla je skandalozno nezapaženo. Nema saopštenja iz državnog Predsjedništva, šute u Vijeću ministara BiH!

I dok sarajevska tišina zlokobno odzvanja, militantnu paradu pod nazivom „Vek pobednika“ (nakinđurenu sa više od osam hiljada do zuba naoružanih vojnika, stotinama haubica, tenkova i desetinama modernih aviona), u društvu Aleksandra Vučića ispratili su Željka Cvijanović i Milorad Dodik. Režim u Beogradu, eto, pokazuje kako poslije gubitka Kosova i dalje ozbiljno računaju na „prekodrinsku braću“ i genocidom poharane teritorije u Republici Srpskoj.

Kidnaperi bošnjačkih nacionalnih interesa u ovom trenutku imaju prečeg posla od protokolarne osude zveckanja oružjem na brdovitom Balkanu. Jer njihova jedina briga jeste kako ostati u vlasti i naredne četiri godine!

Na kraju krajeva, sličnu vojnu paradu nedavno je upriličila i susjedna Hrvatska, pa opet Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić ili Šefik Džaferović ni glasa nisu pustili povodom očiglednih oružanih provokacija na našim zapadnim granicama.

Čak je i najnovija Dodikova najava formiranja paraoobavještajnih i parabezbjednosnih struktura u RS prošla bez adekvatne reakcije iz SDA. Kako rekosmo, odbrana države od vanjskih i unutrašnjih napada već dugo ne spada u njihove stranačke prioritete!

Na marginama jučerašnjeg samita u Parizu, Izetbegović je primijećen u konspirativnom druženju sa turskim i srbijanskim predsjednikom. Taj „slučajni“ susret navodno je bio i jedini razlog Izetbegovićevog putovanja u francusku metropolu. Neslužbeno se doznaje kako su Erdogan i Vučić obećali ličnu podršku i osobni angažman za o(p)stanak SDA u bh. vlasti. Bio bi to, nesumnjivo, najkonkretniji dokaz o ulozi srbijanskog režima u ovdašnjoj postizbornoj kombinatorici.

Dok nam, dakle, jednom šapom prijeti zastrašujućom vojnom mašinerijom i priziva „neke nove bitke“, raspojasani Vučić uz licemjerni Erdoanov blagoslov drugom rukicom miluje svog sarajevskog igrača u velikosrpskom projektu rasturanja dejtonske države.

Jer beogradski režim dobro zna da je BiH moguće podijeliti samo u koaliciji sa Izetbegovićevom SDA. Uostalom, o tome detaljno govore i arhivi ozloglašene, ali neugašene „Službe državne bezbednosti“...


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.