MINUTA

Dame i gospodo, primitivni papci...

Problem, dakle, ostaje isti, sve su ostalo nijanse

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

14.11.2018

U Gracu se rukovali Anita Hohenberg i Branislav Princip. Praunuka Franca Ferdinanda i pranećak Gavrila Principa, atentatora na austrougarskog nadvojvodu, simbolično su spustili zavjesu na Prvi svjetski rat. Počelo je “novo računanje vremena”, gdje se Evropa ponovo suočava s opasnim izazovima i starim fašizmima.  

Istovremeno, samo nekih šest stotina kilometara južnije od austrijskog grada, u administrativnom centru Republike Srpske pokraj Sarajeva, Milorad Dodik i Dragan Čović cementiraju koaliciju dvije nacionalne stranke na svim raspoloživim nivoima u Bosni i Hercegovini.  

Jasno je da bez SNSD-a i HDZ-a nema državne, a ni vlasti u bh. entitetima. Doduše, postoje stanovite matematičke kombinacije za Federaciju BiH, ali svako razuman računa da bi - pogotovo nakon trijumfa Željka Komšića u Predsjedništvu BiH - protjerivanje Čovićeve stranke u opoziciju predstavljalo teški avanturizam, koji nas neizbježno strovaljuje u “hrvatske samouprave”, haos i anarhiju. 

“Pozivamo reprezentaciju Bošnjaka da nam se pridruži. Nećemo ih predugo čekati!”, poručio je Dodik iz Lukavice. Mada odvratno zaudara konsocijacijskim truležom i priziva srednji vijek, Dodikov egzekutorski stav potpuno je očekivan.

Nažalost, ideju jedinstvene države iz onog referendumskog pitanja, tu časnu patriotsku zakletvu bosanskohercegovačkoj domovini “Od Une do Drine, od Save do mora”, ovdašnji nacionalisti svih boja davno su zatrpali krečom. Da bi lakše vladali i pljačkali, promovirat će rigidni populizam, ublehariti o zajedničkim planovima, nepostojećim agendama i eurointegracijama namijenjenim nepristojno zapuštenoj teritoriji sa stabilnom stolicom u Ujedinjenim narodima.  

Problem, dakle, ostaje isti, sve su ostalo nijanse! Jer, među ovdašnjim nacionalistima nikad nije bilo suštinskih nesporazuma. Uostalom, zar se upravo ovih dana po nalogu iz Centrale SDA na opskurnim portalima ne objavljuju zločinačke potjernice protiv naših sugrađana, sarajevskih Srba i Hrvata, članova i zvaničnika građanskih stranaka? U civiliziranom svijetu, fašistički lov na ljude zakonski se tretira kao krivično djelo. U poražavajućim sarajevskim okolnostima, to je (kvazi)bošnjački patriotski čin. I sigurna osnova za uplatu honorara iz SDA-ove hazne. O čemu, onda, da pričamo, dame i gospodo, primitivni papci i fašisti u pokušaju?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.