MINUTA

Čitati Dodika u Teheranu

Vraćamo se, dakle, na fabričke postavke

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

23.11.2018

Nisu, eto, prošla ni dvadeset četiri sata od svečanog bala vampira organiziranog u Lukavici povodom inauguracije Milorada Dodika u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a na sijelu kod Mate Đakovića iznova se pljuvalo na evropske i civilizacijske vrijednosti, na bh. državu i njene građane. Stare frustracije sijevale su sa TV ekrana. Dodik iz Laktaša u svom poznatom elementu, Đaković iz Živinica u podaničkom kapacitetu!

Uglavnom, ništa novo nismo čuli što odranije nismo znali. Valjda je važno poništiti one iznenađujuće pomirljive, razumne i ohrabrujuće izjave koje je vlasnik Republike Srpske nesebično plasirao u proteklih mjesec dana. Vraćamo se, dakle, na fabričke postavke, gdje se Dodik ponaša kao besprizorni provokator. To je, ipak, viši nivo igrice, situacija kad glavni junak postaje vjerodostojna replika velikosrbende Nemanje od Emira Kusturice.

Nasilje nad historijskim činjenicama te ugrožavanje klimavog suvereniteta međunarodno verificirane države, nedvosmislena je najava sumorne bosanskohercegovačke budućnosti. Predstoje nam, dakle, olovne godine koje će pojesti nacionalizmi, pravna nesigurnost, ekonomska besperspektivnost i duboka diplomatska izoliranost. Lice s (američke) crne liste predvodit će taj kolektivno-multietnički put u ništa!

Kao reakcija i odgovor na Dodikove provokacije, razumljivo će eskalirati mržnje na (pre)ostalim stranama. Nacionalisti iz HDZ-a i SDA za sukobe su, mašala, spremni!

Prvo će se, kao, malo svađati, međusobno optuživati, da bi se onda principijelno ujedinili i poput krvoločnih kojota podijelili plijen od zarobljene državne vlasti. Tako je vazda bilo, a sve je manje realno nadati se boljem.

Uostalom, dok Dodik ruši državu, vrijeđa nas i granatira neselektivno, njegov se kolega iz Predsjedništva BiH Šefik Džaferović punim kapacitetom posvetio rješavanju problematike svinjskog asortimana u svakodnevnoj ishrani bh. vojnika. Postoji, dakle, zrno pameti u onoj konstataciji kako su tri najveća straha u mentalnoj percepciji SDA nacionalista - po redoslijedu - propuh, komunizam i krmetina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.