MINUTA

Jedan je Željo, a želja(na) su stotine!

Uz neiskrene prijatelje u susjedstvu, nama neprijatelji i ne trebaju

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

26.11.2018

Agresivna (veliko)hrvatska diplomatska kampanja protiv Bosne i Hercegovine doživjela je potpuni debakl u sjedištu Evropske unije. Podla podmetanja zvaničnog Zagreba da se bh. geografija proglasi opasnom terorističkom bazom i fundamentalističkim vilajetom, srećom, nisu prošla u Briselu. Ponovo se, eto, pokazalo da, uz neiskrene prijatelje u susjedstvu, nama neprijatelji i ne trebaju. Ali, krenimo redom... 

Prve ćorke na suverenitet BiH ispalila je militantna hrvatska predsjednica. Nakon što je Pantovčak okupirala ravno iz bunkera NATO saveza, ambiciozna štreberka i friško utemeljena doktorica nauka, dr. Kolinda Kitarović, dakle, podvrisnula je kako ovdje djeluje desetak hiljada elkaidovaca, mudžahedinskih spavača, koji nestrpljivo čekaju zgodnu priliku da naprave belaj na evropskom kontinentu.

Kako su iz nadležnih sigurnosnih službi odlučno demantirali predsjednicine nebuloze, Kolinda nas je proglasila “posebnim slučajem sa posebnim potrebama”. Potom se mudro posvetila prioritetnijim stvarima - udomljavanju pasa, nestašicama jogurta u bivšoj Jugoslaviji, navijačkom zavijanju, neprimjereno bliskim kontaktima s oznojenim i polugolim nogometašima, falširanju ustaških evergrina.

Ni na Markovom trgu nisu mirovali u uznemiravanju BiH. Premijer Andrej Plenković skoro svaku posjetu inozemstvu zloupotrebljavao je da zajaše na suverenitet međunarodno priznate države. Takvu praksu preuzeli su i članovi njegovog kabineta pa je, valjda, zato ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić patološki utemeljeno kidisala na BiH. Prošle sedmice, međutim, evropske kolege oštro su je upozorile da se, žargonski rečeno, poklopi ušima te prestane promovirati zaostale ideologije.

Poraženi i poniženi na svim raspoloživim evropskim frontovima, HDZ-ovci s obje obale rijeke Une na koncu su iz naftalina izvukli Željanu Zovko, višestruku povratnicu u bh. diplomatiju, a odskora i radikalnu zastupnicu u Evropskom parlamentu. Ponešto je Željana nedavno procvrkutala i o Željku Komšiću, ali ta tema ne zavređuje apsolutno nikakvu pažnju. Jer, jedan je Željo, a želja(na) su stotine!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.