MINUTA

SUSJEDIĆ Kralj lavova!

Na profesorska se leđa natovario i kunto i panto sa optužbama za veleizdaju

Piše: Bakir Hadžiomerović

11.12.2018

Čast rijetkim izuzecima iz ovdašnjeg intelektualnog miljea, međutim, odlučno odbijam pripadati klubu obožavatelja takozvane „sarajevske akademske elite“, koja se u pravilnim vremenskim razmacima ukazuje na grantovskim okruglim stolovima uprizorenim radi rasvjetljavanja složene bh. situacije.

Neinspirativno je i dosadno predvidljivo dotično društvance dežurnih sveznalica, iza čijih suhoparnih analiza konkretna korist redovno izostaje. Poznato je, naime, da javno kompromiserstvo i verbalni kukavičluk namazanom ugledniku predstavljaju sigurnu zaštitu od nepoželjne negativne kampanje.

Sklapati primirja iz interesa s vladajućim politikama na domaćem terenu, a kritiku isključivo usmjeravati ka Zagrebu i Beogradu, prema Banjaluci i Mostaru, gdje navodno stanuju svi naslagani problemi dejtonske poludržave, omiljena je matrica ponašanja „rado viđenih gostiju“ lokalnih redakcija i studijsko-režijskih prostora stacioniranih u bivšoj metropoli.

Ipak, ovih se dana na poznatog pripadnika tzv. „akademskog kružoka“ sručila lavina kritika zbog benignog stava o izboru Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

„Bošnjaci znaju i trebaju znati da nije pošteno da oni Hrvatima biraju člana Predsjedništva, drugim riječima njihovog predstavnika. Ovaj potez je besmislen i nekulturan“, poručio je dekan fakulteta društvenog usmjerenja iz glavnog grada.

Nije puno Miljacke proteklo ispod Latinske ćuprije, a na profesorska se leđa natovario i kunto i panto sa optužbama za veleizdaju, intelektualno posrtanje i prikriveni ustašluk. Napadi su uglavnom dolazili sa proklamirano lijevog političkog spektra gdje se Komšićeva oktobarska pobjeda direktno proporcionalno naslađuje izbornom porazu Dragana Čovića. Da se razumijemo, šef DF-a realni je ublehaš u nerealnom vremenu. Govorimo o političaru bez vizije i odgovornosti, osobi lišenoj adekvatnog obrazovanja, diplomatskih manira i, na koncu, osvetoljubivom egoisti. Koji je vlastitu populističku nezamjenjivost dotjerao skoro do savršenstva!

Ukoliko, dakle, ne želite skončati kao, nebudiprimijenjeno, lobista zločinačke Herceg-Bosne ili Čovićev okorjeli plaćenik, Komšića iz susjedstva ima da podržavate u svakoj mogućoj situaciji. Čak i onda kad se ne slažete s njegovom politikom! Živio nam zato predsjednik Susjedić - kralj lavova, treći dio!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.