MINUTA

Neće srpski plin u „BH-Gas“!

Gdje je tu, moliću lijepo, zdrava finansijska računica o ekstra profitu

Piše: Bakir Hadžiomerović

12.12.2018

Podjele, podjele, podjele!

Tako bi se, u najkraćem, moglo opisati propadanje bosanskohercegovačkog društva u protekle tri decenije. Ni poslije dvadeset i kusur mirnodopskih godina nismo se, eto, dozvali pameti. Dijelimo se po vjeri i nacionalnoj pripadnosti, razdvajaju nas korumpirane političke elite, svađamo se zbog teritorija i zajedničke nesretne prošlosti, proizvodimo neprijatelje i priželjkujemo sukobe, radujemo se tuđoj muci jednako k'o vlastitim uspjesima.

Valjda u ime novih podjela, nesposobni je menadžment entitetskog distributera plina, takozvanog „BH-Gasa“, odbio ustupiti svoje cijenjene žute cijevi konkurentskoj firmi koja trguje istim energentom. Neka mi ne zamjere plinski setovi i kuglasti ventili, međutim opravdano se sumnja kako je izvjesni „Gas-Res“ iz Banjaluke odlučan da u zoni odgovornosti Stranke demokratske akcije kubike gasa prodaje po nižim cijenama od uobičajenih - inače, ubjedljivo najnepovoljnijih na Balkanu! Kao i obično u aferama sa nacionalnim predznakom, na sceni je previše logičnih dilema, a premalo razumnih odgovora.

Gdje je tu, moliću lijepo, zdrava finansijska računica o ekstra profitu nepotističko-državne firme? Zašto otimati od direktorskih i stranačkih usta, ukidati višedecenijski monopol u formiranju cijena, samo da bi se ovdašnjoj sirotinji omogućilo jeftinije grijanje? Na koncu, ko to usred zime Bošnjacima podvaljuje srpski gas, umjesto skupljeg plina iz „BH-Gasa“?

Šutnja je, kažu, zlato! Šutimo kada povećaju akcizu. Šutimo kada poskupljuju struju. Šutimo kada plaćamo poreze na lijekove i osnovne životne namirnice. Šutimo kada lažu o 100 hiljada radnih mjesta. Šutimo kada umanjuju penzije. Šutimo kada nas smatraju robljem. Šutimo kada nam prijete. Šutimo kada usred glavnog grada izrešetaju dva policajca. Šutimo kada vladajući moćnici nekažnjeno ubijaju i maltretiraju nevine ljude.

Šutimo i kada ruski plin dijele na srpski i bošnjački. Svaka nama čast na strpljenju!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.