MINUTA

Dom navoda!

Iz keca u dvicu, iz dvice u keca, ovdje iksa, tamo fiksa...

Piše: Bakir Hadžiomerović

20.12.2018

Porodila se, mašala, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. Odlukom o popuni federalnog Doma naroda, a posredno i Kluba Hrvata na državnom nivou, definitivno niko nije zadovoljan. Osim Milorada Dodika! U nastupajućim olovnim godinama na vlastitoj ćemo koži tek osjetiti razmjere bezvlašća i haosa što će garantirano uslijediti zbog najnovijeg „cikovanja“.

Poput kladioničarskih listića (iz keca u dvicu, iz dvice u keca, ovdje iksa, tamo fiksa...) izgledali su prijedlozi Suada Arnautovića i Branka Petrića. Jedan sastavljen latiničnim, drugi ćiriličnim pismom. Konačno, većinom glasova prošao je Petrićev sistem.

Na koji su žalbe Ustavnom sudu BiH najavili gotovo svi politički protagonisti sa centralama stacioniranim u Sarajevu. Eto, dakle, posla za društvance u crveno-crnim togama čije se (pri)pravničke odluke najčešće ne provode u praksi. Uostalom, ne moramo se ustava i zakona držati k'o pijan plota - naslonimo se na poznatu frazu nepoznatog autora...

Kako stoje stvari, bez saglasnosti HDZ-a neće biti moguće formirati vlast na entitetskom i državnom nivou. Zahvaljujući CIK-u, onih famoznih dvanaest delegata za federalni Dom naroda spremnih, Dragan Čović već ima u džepu, a uz minimalan bi trud još četiri komada mogao uhljebiti i u pripadajućem bosanskohercegovačkom gornjem Domu.

Partnerstvom sa četiri Dodikova pulena („vaspostavljena“ uz punu podršku i hinjsko izdajništvo SDA), koalicija HDZ-a i SNSD-a zvanično će preuzeti potpunu kontrolu nad državnim poslovima. Aferim za mudre bošnjačke stratege i političke dinosaure (od Halida Genjca, pa nadalje) koji nam decenijama iz skupštinskih klupa prodaju maglu i uvaljuju damu pod bubrege!

Nakon svih propuštenih prilika i gomile nerealiziranih šansi, najlakše je sada gorke suze prolijevati nad neizvjesnom sudbinom BiH. I pritom za predstojeći politički džehenem optužiti instrumentalizirane neznalice iz CIK-a. Budimo realni, svi su naši naslagani problemi direktna posljedica nakaradnog državnog ustrojstva. S posebnim akcentom na pogubni politički diletantizam upravo onih koji, kao, ugroženu državu brane.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.