MINUTA

Ne volim (deveti) januar!

Šta pukne u (ne)ljudima da se naslađuju tuđoj nesreći?

Piše: Bakir Hadžiomerović

9.1.2019

Gradonačelnik Banje Luke zatvorio je sve kafane zbog obilježavanja neustavnog republičkosrpskog praznika poznatijeg kao „9. januar“. Dvadeset i sedma godišnjica oružane pobune političkih vampira - čija je supstanca neporecivo historijski skončala u statusu presuđenih ratnih zlikovaca - ponovo će banjalučke ulice pretvoriti u šovinističko poprište za veličanje agresije, zločina i mržnje. 

Igor Radojičić, naprimjer, nije toliko glup da ne zna kako ničeg časnog nema u takozvanom prazniku, ali opet će se - zlu ne trebalo - montirati u svečanoj loži tokom održavanja militantne parade okićene trobojkama i Miloradom Dodikom.

Na nedavnom druženju regionalnih srpskih lidera kod Aleksandra Vučića glasno se maštalo o brisanju granica između Srbije i crnogorskog sjevera, preko istočne Bosne, pa dole južnije oko nezavisnog Kosova. Film se, dakle, premotao decenijama unazad. „Granice su na stolu, ali izgleda da za Kosovo može, a za RS ne može“, izjavila je tim povodom Vučićeva privatna premijerka.

Ana Brnabić je „dodala i to da se strankinje praskaju pravo“, referirajući se na klasik „Zabranjenog pušenja“ te iskazujući vlastito nezadovoljstvo zbog, kako smatra, „dvostrukih aršina međunarodne zajednice po pitanju nepovredivosti suvereniteta nezavisnih država“.

Uglavnom, razišli su se, a ništa konkretno nisu dogovorili. Osim da će se sljedeći put sastati kod Dodika. I evo, kako rekosmo, svanuo je taj neradni dan kada Radojičić tradicionalno proglasi fajront u banjalučkim kafanama. K'o naručen za antibosanskohercegovačka djelovanja i nesankcionirane protivustavne aktivnosti. Trenutak (veliko)srbovanja i podvođenja masovnih zvjerstava pod patriotizam. Za režirano veličanja ubica i zapišavanje etnički očišćenih teritorija...

Šta pukne u (ne)ljudima da se naslađuju tuđoj nesreći? Kako je moguće slaviti i pjevati zbog Nove Kasabe, Orahovca, Petkovca, Pilice, Kravice, Tomašice, Branjeva, Keraterma, Manjače, Omarske, Trnopolja, Batkovića, Luke, Kule, Miljevine...

Slavljenička bagra beznadežno je ograisala! Nema drugog objašnjenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.