MINUTA

Svi u napad, jedan je NATO!

I mirna Bosna...

Piše: Bakir Hadžiomerović

15.1.2019

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine demonstrirao je u više navrata čvrstu opredijeljenost za punopravno članstvo naše domovine u NATO savezu.  

Ovako je govorio Nebojša Radmanović: “Potvrdili smo našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Strateški interes BiH jeste da postane članica NATO-a. Dalji napredak prema članstvu krucijalno je važan. Predsjedništvo je na posljednjoj sjednici donijelo odluku da aplicira za punopravno članstvo u NATO savezu.”

Nekad bilo, sad se spominjalo! U međuvremenu, Radmanović okreće ploču da bi zaguslao nacionalističkim tonovima, gdje se o NATO-u kleveće i laže kao o “vekovnoj tamnici srpskog naroda”. Ali prokleto internet zlopamtilo ne prašta nedosljednost, pa je tako i sirotog Radmanovića primoralo da se javno, preko sredstava informisanja dakle, odrekne vlastitog nekadašnjeg sebe. I to pod stare dane, kada biološki sat nezaustavljivo otkucava sudijsko vrijeme i vitalnijim veteranima.

Uglavnom, neobično je važno da Željko Komšić i Šefik Džaferović imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH zajednički uvjetuju prethodnim usvajanjem nacionalnog programa za put u NATO. Jer, nema kompromisa oko suštinskih pitanja, a članstvo u Alijansi nesumnjivo jeste najvitalniji interes BiH. Pogotovo nakon što su se Makedonci i Crnogorci (a uskoro i Albanci s Kosova) zvanično kutarisali sumorne sudbine ruskih gubernija.

Krajem prošle godine definitivno su nam otvorena vrata Alijanse. I američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) dobronamjerno nas poziva u zapadno društvo. Budući da je, radi preuzimanja institucionalnog plijena, Miloradu Dodiku izuzetno stalo do formiranja bh. vlasti, valja ga mirno i dostojanstveno nastaviti ucjenjivati oko državne vlade. Kako bi se pripitomio, smanjio naci-doživljaj prekucan u crveno, da popuste tenzije...

Izgleda prilično jednostavno, ne isključujem i nerealno, ali jedino trajno i pouzdano rješenje je usklađivanje Dodika s arhivskim Radmanovićem. I mirna Bosna. 


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.