MINUTA

Psihologija i logika Kenele Z.

SDA-ova stručnjakinja stvari će i konkretizirati...

Piše: Bakir Hadžiomerović

22.1.2019

Citat je inače preuzet sa zvanične internet-stranice SDA. Uostalom, ko bi se drugi usudio u prostoproširenoj rečenici nanizati toliko važnih parola.

„Asocijacija poseban značaj daje svakoj djevojci, ženi majci kroz edukaciona predavanja, ohrabrujući ih da steknu što veći stepen naobrazbe, da su im dostupna sva radna mjesta koja neće povrijediti njihovu ženstvenost, da se uključuju u političke aktivnosti, jer to nije stvar prestiža, to je naša obaveza, a kada postanu majke, da ispred svih aktivnosti bude odgoj djeteta, jer samo tako može prosperirati, žena, dijete i društvo u kome živimo.“

Rukovodeći se tradicionalnim narativom ograničeno pismenih da od viška zareza tintara ne boli, autori(ce) navedenog pamfleta sakrit će identitet iza autoriteta stranačkog udruženja žena „Fatma“, svojevrsne SDA-ove replike nekadašnjeg AFŽ-a rahmetli Komunističke partije. Politička komesarka „Fatme“ je Kenela Zuko, višestruka parlamentarka, majka i žestoka protivnica usvajanja amandmana za porodiljske naknade nezaposlenim ženama u budžetu Federacije BiH.

Jer Zuko javno tvrdi kako nije sve u lovi. Ona ne podržava paušalna, već sistemska rješenja. Rađanje i odgoj djece ne uvjetuje materijalnim statusom majke, nego populacijsku problematiku, nagađam stidljivo, dovodi u direktnu korelaciju sa redovnijim seksom. U pokušaju argumentiranja svojih skandaloznih stavova, SDA-ova stručnjakinja stvari će i konkretizirati:

„Ja bih dala jednu digresiju. Evo, gospođa Sabina Ćudić vodi se time da će se više djece rađati ako se da 180 maraka šest mjeseci. Ona je bila kantonalna zastupnica prošle četiri godine, sada je ponovo zastupnica, zašto ne rađa djecu?'', poentirala je.

Slijedeći logiku višestruke parlamentarke, majke i šefice „Fatme“, skupštinska klupa nježnijem spolu pouzdano poboljšava libido, što je, rezonuje Zuko, osnovni preduvjet za učestalija blažena stanja. Priznajem, nije to nimalo loše za psihologinju sa sumnjivim banjalučkim doktoratom i kompenzacijskim mandatom. Poglavito ukoliko je na istoj strani barikade i Sebija Izetbegović. Koja se - jezikom SDA rečeno - tek mora „obiknuti“ na sirove strasti skupštinskog života.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.