BIH

Tužilaštvo BiH podiže optužnicu za ratne zločine u Prijedoru

Uskoro pokretanje postupka

Fena

20.7.2014

 

Tužilaštvo BiH je u proteklih 10 mjeseci koordiniralo i vodilo proces ekshumacije i identifikacije žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica.

Pod nadzorom i u koordinaciji Tužilaštva BiH, u proteklih 10 mjeseci vršen je proces ekshumacije i identifikacije žrtava iz masovne grobnice Tomašica, čiji posmrtni ostaci će biti dostojno ukopani 20. jula.

Istražitelj Tužilaštva BiH, kao i tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine sa svojim suradnikom, od početka ekshumacije uključeni su i nadziru proces ekshumacije i identifikacije, a od septembra prošle godine, istražitelj Tužilaštva BiH je na lokalitetu Tomašica i KIP Šejkovača proveo više od 130 radnih dana, po svim vremenskim uvjetima.

U proteklih 10 mjeseci, ekshumirani su i identificirani kompletni posmrtni ostaci ukupno 256 žrtava, kao i nekompletni ostaci oko 30 žrtava, za koje su obitelji pristale da se izvrši ukop. Ovaj broj nije konačan i u narednom periodu očekuje se identifikacija još žrtava.

Po nalogu Tužilaštva BiH, prije nekoliko dana počele su provjere na još jednoj lokaciji u blizini, koja je dobijena na temelju satelitskih snimaka, te se trenutno vrše provjere, u potrazi za još posmrtnih ostataka na tom području.

U masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 275 kompletnih i 120 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, što ovu masovnu grobnicu svrstava među nekoliko najvećih masovnih grobnica otkrivenih u BiH. Radi se o žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim u Prijedoru u proljeće i ljeto 1992. godine.

Tužlaštvo BiH radi na više predmeta koji se odnose na ratne zločine na području Prijedora, a već naredne sedmice, očekuje se podizanje optužnice protiv triju osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su odgovorne za ubojstvo devet žrtava bošnjačke nacionalnosti u Kozarcu kod Prijedora, 1992. godine.

Tužlaštvo BiH pokrenulo je aktivnosti s ciljem nabavke adekvatne opreme i odgovarajućih objekata za čuvanje posmrtnih ostataka, kao i za mehanizacije za što brže izvođenje radova na ekhumacijama u svim krajevima BiH, a planirana je i nabavka rentgen aparata za pronalazak u masovnim grobnicama i tijelima žrtava, metalnih zrna ispaljenih iz vatrenog oružja i šrapnela kojima su žrtve ubijene, kao dokaznog materijala u predmetima ratnih zločina.

Proces pronalaska i identifikacije nestalih osoba kao i pronađeni posmrtni ostaci bitan su dokazni materijal u predmetima ratnih zločina na kojima radi Tužlaštvo BiH, a od ovog procesa izravno ovisi i brzina procesuiranja predmeta ratnih zločina, te je Tužilaštva BiH u više navrata apeliralo na institucije vlasti u BiH, Oružane snage BiH, međunarodne institucije i druge subjekte, da pruže potporu u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, što je iznimno važan proces za obitelji žrtava, kao i što efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina, priopćeno je iz Tužlaštvo BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.