BIH

Japanski ambasador održao lekciju bh. političarima: Bahatom vožnjom ugrožavate druge učesnike u saobraćaju

"Ko su to zvaničnici BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja"

Fena

21.7.2014



Vlada Japana iskazala je na Međunarodnoj donatorskoj konferencija za BiH i Srbiju, održanoj u Briselu pod nazivom “Obnavljamo zajedno”, spremnost da odobri finansijsku pomoć u iznosu 10 miliona KM za BiH u svrhu obnove područja najteže pogođenih nedavnim razornim poplavama.

U svojoj poruci tim povodom, japanski ambasador u BiH Hideo Yamazaki izrazio je zadovoljstvo što može da istakne da je Japan ovim činom svrstan u red donatora koji će osigurati znatnu finansijsku pomoć, kako bi pomogao u obnovi infrastrukture, škola, zdravstvenih ustanova, sistema vodosnabdijevanja itd.

- Vlada Japana također je spremna da obezbijedi znatna materijalna sredstva za aktivnosti deminiranja u područjima koja su bila pogođena poplavama, kao i za nabavku sofisticirane opreme za prevenciju i odbranu od poplava, uključujući nabavku vozila za spašavanje, te da pomogne izgradnju sistema ranog upozoravanja. Ipak, želio bih da iskažem svoje razočarenje činjenicom da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu predstavile konkretan plan obnove zemlje nakon poplava, što podrazumijeva jasno identificiranje prioritetnih projekata uz predloženi vremenski okvir za njihovu realizaciju - naveo je ambasador Yamazaki u svojoj poruci.

Kada je u pitanju program pomoći koji Vlada Japana realizuje u BiH, isti se realizuje isključivo na osnovu prijedloga projekata.

- U odsustvu detaljnog plana i programa, Vlada Japana neće biti u poziciji da finansira projekte saniranja posljedica poplava u BiH. Drugim riječima, Vlada Japana ne može jednostavno izvršiti transfer novca na račun institucija BiH. Dopustite mi da iskoristim ovu priliku da iznesem jedno zapažanje. Kako sam u prilici da često putujem širom Bosne i Hercegovine zapazio sam veći broj vozila pod policijskom pratnjom koja velikom brzinom pretiču druga vozila, uključujući i zvanično vozilo naše ambasade u BiH. Nerijetko se dešava da pomenuta vozila u potpunosti zanemaruju važeće saobraćajne propise te svojom bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge učesnike u saobraćaju. Ovo opažanje navelo me je na pomisao da se zapitam ko su to zvaničnici Bosne i Hercegovine kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstva izdvaja iz budžeta za ove namjene? Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, zaista postoje objektivni razlozi za sprovođenje ovakvih sigurnosnih mjera? Da li postoje bolji načini da se troši novac poreskih obveznika u BiH? Dozvolite mi da istaknem da u Japanu jedino premijer države ima pravo na dodjelu vozila pod pratnjom - istakao je Yamazaki.

Po njegovim riječima, bilo bi poželjno da politički lideri u Bosni i Hercegovini usmjere svoju energiju na poboljšanje uslova života svojih građana umjesto da istu troše na međupartijske i unutarpartijske razmirice i tako svoje lične i partijske interese stavljaju iznad interesa građana ove zemlje.

- Od političara se takođe očekuje da razmisle koji je najbolji način da se trošenje javnih prihoda stavi u funkciju dobrobiti građana, posebno onih koji su pretrpjeli najveće štete tokom nedavnih poplava. Samo kada ovi uslovu budu ispunjeni, Japan će biti u mogućnosti da pomogne Bosni i Hercegovini - navodi se u porucio koju je uputio ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.