BIH

Odbrana kao dokaz uložila ratna priznanja Nihada Bojadžića

Suđenje za ratne zločine u Trusini

Fena

21.7.2014



Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), odbrana Nihada Bojadžića je kao dokaze uložila pohvale koje je optuženi dobio u ratnom i poslijeratnom periodu.

U nizu takvih dokaza je pohvala Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH) iz 1994. godine Četvrtom izviđačko-diverzantskom bataljonu, kojim je komandovao Bojadžić.

Do 1994. godine Bojadžić je bio zamjenik komandanta Specijalnog odreda “Zulfikar” ABiH. Odred je 1994. godine prešao u Četvrti korpus, a naziv mu je promijenjen u Četvrti izviđačko-diverzantski bataljon.

Odbrana je pokazala i pohvale koje je Bojadžić dobio nakon rata, dok je obavljao dužnosti u Vojsci Federacije BiH, a kasnije u Oružanim snagama BiH. Prema odbrani, pohvale su relevantne za utvrđivanje karaktera optuženog.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Po optužnici, u napadu ABiH na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. Novi materijalni dokazi bit će uloženi na ročištu zakazanom za 25. juli, javlja BIRN-Justice Report.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.