BIH

U Briselu sutra o zahtjevima demonstranata iz februara

Šefovi diplomatija EU o Ukrajini i Gazi

Redakcija

21.7.2014

 

Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Briselu razmotriti diplomatske korake za rješavanje ukrajinske krize, ali i moguće nove sankcije Rusiji da bi se Moskva privoljela da opipljivo doprinese zaustavljanju sukoba u toj zemlji, rekli su zvaničnici EU.

Te sankcije bi pogodile, kako su naveli visoki zvaničnici Vijeća ministara EU, pojedince i firme koje podrškom pobunjenicima na istoku Ukrajine i Krimu "utiču na podrivanje suvereniteta i integriteta Ukrajine".

 

Zahtjeve demonstranata ugraditi u politiku BiH

 

Mađarska i Austrija su zatražile da ministri vanjskih poslova EU razmijene mišljenje o inicijativi Višegradske grupe zemalja za pomoć političkim vođama u Bosni i Hercegovini da nađu rješenje za izlazak iz zastoja oko reformi koje bi otvorile put približavanju Uniji.

Diplomatski izvori EU su prenijeli da se ta inicijativa nadovezuje na napore visoke predstavnice Catherine Ashton da se u institucije i politiku BiH ugrade socijalni i politički zahtjevi demonstranata iz februara i marta.

Evropski ministri će zatražiti da pokret Hamas u Gazi prihvati primirje i obustavi napade na Izrael, a od vlade u Tel-Avivu da učini sve da civili ne budu žrtve izraelskih vojnih operacija u Gazi, prenosi Beta.

U žiži rasprave o Ukrajini i odnosima s Rusijom će biti zahtjevi da se provede brza i temeljna istraga uzroka obaranja malezijskog aviona iznad istočnog dijela Ukrajine i da se utvrde činjenice i odgovorni za tu tešku tragediju.

To je naglašeno i u izjavama čelnika EU  Jose Manuela Barrosa i Hermana van Rompuyja, a visoka predstavnica Catherine Ashton je naglasila da je rušenje malezijskog aviona "novi strašni dokaz koliko je hitno da se taj sukob okonča".

 

Podrška miroljubivom rješenju ukrajinske krize

 

U dokumentima pripremljenim za ministarsko zasjedanje se naglašava da su vođe EU prošle nedjelje naglasili podršku miroljubivom rješenju ukrajinske krize i zatražili da se postigne sporazum o istinskom i trajnom prekidu vatre da bi se stvorili uslovi za primjenu plana za mir ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Jedan visoki funkcioner EU je istakao da činjenica da su "pobunjenici na istoku Ukrajine pristali na primirje otvara put primjeni Porošenkovog plana".

Velika Britanija, Njemačka i Francuska su jučer stavile do znanja spremnost da se pojačaju sankcije protiv Rusije ako se ispostavi da Moskva nije učinila bitne korake ka smanjivanju podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Vlasti u Vašingtonu su iznijele tvrdnje o dokazima da su pobunjenici na ukrajinskom istoku ispalili raketu koja je srušila malezijski avion i zatražili da se EU pridruži oštrim sankcijama koje su SAD već zavele protiv Rusije.

Moskva tvrdi da dokaze o uzroku rušenja malezijskog aviona može tek utvrditi nezavisna međunarodna istraga, a predsjednik Vladimir Putin je pružio uvjeravanja da će Rusija učiniti sve u svojoj moća da se vojni sukob preobrati u pregovore za rješenje sukoba u Ukrajini.

Putin je podvukao da niko nema pravo da koristi ovu tragediju za postizanje "plaćeničkih političkih ciljeva".

Evropski ministri će razmotriti i napore da se riješi sukob u Iraku i "suzbije teroristička prijetnja" u toj zemlji.

Na marginama zasjedanja će se održati i ministarski sastanak EU i zemalja Istočnog partnerstva Unije, na kojem će učestvovati šefovi diplomatija evropske 28-orice i Azerbejdžana, Bjelorusije, Gruzije, Armenije i Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.