BIH

Učesnici škole EdIT oduševili inovativnim rješenjima

Nekolicina studenata ima i priliku za prvo zaposlenje

Fena

21.7.2014


Završena je ljetna škola EdIT 2014, koja se odvijala u Sarajevu i u Banjoj Luci, a na završnom predstavljanju projekata 18. jula učesnici su prisutnima pokazali da kreativnost i inovativnost mladih sežu u beskonačnost.

Za samo 14 dana razvili su rješenja koja oduševljavaju. Nekolicina studenata ima i priliku za prvo zaposlenje, saopćeno je iz Ljetne škole EdIT.

Ljetnja škola EdIT je simulacija realnog projekta, a za sve učesnike i prvo i jedinstveno iskustvo s radom na velikom projektu, gdje rezultat zavisi od 15 učesnika. Studenti su radili na stvarnim projektima unutar kompanije, vidjeli značaj timskog rada, te uspjeli vidjeti kako zaista u stvarnosti funkcionira IT kompanija.

Polaznici su postavljeni pred konkretan zadatak, u okviru koga stiču saznanja o radu i rješavanju izazova u grupi, a projekt moraju izvesti u ograničenom vremenu i na kraju svoje rješenje predstaviti širem krugu slušalaca te odgovarati na njihova pitanja.

U Sarajevu su studenti radili na temu "Primjena NFC tehnologije u mobilnim aplikacijama", u okviru kojeg su bili u prilici da rade na trima odvojenim aplikacijama: desktopu, aplikaciji za tablet i aplikaciji za smartphone, a u svrhu prikaza procesa prikupljanja i iskorištavanja Loyalty poena.

U Banjoj Luci je rađeno na temu "Razvoj interaktivne kviz aplikacije za android uređaje". Koristili su web tehnologije na klijentu (HTML 5, CSS 3, Java script), a, koristeći PhoneGap, to su spakovali za android uređaje, saopćeno je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.