BIH

"Srbi namjerno izostavljeni, Bošnjaci će biti totalno izbačeni"

Milan Jovičić, bivši predsjednik Sindikata obespravljenih radnika "Aluminija"

M.Sm.

21.7.2014

 

 

To što je, prije dvije sedmice, Federalna vlada SDP-SDA, usvojivši Informaciju Komisije za utvrđivanje zaposlenika "Aluminija" na dan 31. decembra 1991. godine, zadužila Upravu ovog preduzeća da do kraja ove godine isplati obeštećenja bivšim radnicima koji nigdje nisu zasnivali radni odnos, bivši predsjednik Sindikata obespravljenih radnika "Aluminija" i jedan od osnivača ove firme, Milan Jovičić je u pismu koje je, tokom vikenda, uputio medijima nazvao "lažima i oblandama s aluminijskim folijama".

Radnička borba

Podsjetivši da radnička borba za pravima iz radnog odnosa u "Aluminiju" traje od Dejtona do danas, Jovičić navodi da, analizirajući izvještaj Komisije i zaključke Vlade FBiH, činjenice ukazuju da su duboko povrijeđena radnička i ljudska prava.

 - Očiti je primjer diskriminacija radnika na nacionalnoj osnovi i u konačnim nalazima Komisije i Zaključcima i preporukama Vlade, sa Nikšićem i njegovim poltronima i nedoraslim ministričićima. Otuda se mora i postaviti jedno od pitanja, nisu li svi radnici po svojoj nacionalnoj pripadnosti u ovoj firmi ravnopravni ili nisu, što je očito izraženo u dodjeli dionica i njihovoj vrijednosti-navodi Jovičić.

Bez preciznog popisa uposlenih, smatra Jovičić, nije mogla biti izvršena podjela dionica radnicima. Tako je spomenuta Komisija utvrdila kako je na zadnji dan 1991. godine u Aluminiju radilo 3.442 radnika, dok je dioničarima postalo njih 2.330.

-Preostalih 1.112 radnika, uglavnom srpske nacionalnosti, je namjerno izostavljeno, prema ideološkom scenariju svih prethodnih dešavanja u firmi i oko nje. Činjenice dalje ukazuju da je postupak diskriminacije na nacionalnoj osnovi evidentan i u spiskovima dioničara i obilatoj dodjeli dionica radnicima hrvatske nacionalnosti sa iznosima od 40 do 248 dionica. Mizernih i smiješnih po sedam dionica dobili su radnici Bošnjaci i to zahvaljujući njihovim podaničkim i nesposobnim predstavnicima u vlasti i Vladi Federacije - tvrdi u pismu Jovičić.

Mizerno obeštećenje

On upozorava da ni Bošnjaci, čiji je sindikat, kako kaže, aminovao i rad i riešenja Komisije, nisu svjesni  činjenice šta se sve krije iza ovakvoga prijedloga rješenja.

 - Dakle ostvarit će mizerno obeštećenje, ali će u daljem upravljanju firmom kao dioničari biti totalno izbačeni- kaže Jovičić.

14,6 miliona KM

S druge strane, predsjednik Sindikata obespravljenih radnika "Aluminija", Alica Rahimić vjeruje da će ova kompanija "krenuti uzlaznom putanjom" te da će do kraja godine svi radnici, koji nigdje nisu zasnovali radni odnos, biti obeštećeni. Za to "Aluminij" treba obezbijediti između 2,5 i tri miliona KM. Za obeštećenje ostalih radnika, rok je do kraja sljedeće godine, a  ukupne obaveze za otpremnine iznose oko 14,6 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.