BIH

Iftar u Travniku, teravija u Ahmed-aginoj džamiji u Vitezu

U Vitezu boravio Reis Kavazović

E.R.

21.7.2014

 

 

Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović jučer je nakon posjete, klanjanja dženaze i ukopa stradalih u Kozarcu, prisustvovao iftaru u Travniku, gdje je boravio u društvu Muftije travničkog Ahmed ef. Adilovića nakon čega su svi zajedno za svojom delegacijom i direktorom Elči-Ibrahim pašne medrese u Travniku, Dževdet ef. Šošićem posjetili i Medžlis IZ Vitez, gdje su klanjali teravih namaz, u Ahmed-aginoj džamiji.

 

U ime domaćina dobrodošlicu im je zaželio glavni imam MIZ Vitez Mihnet ef. Mehmedović, a prisutnim džematlija se obratio i Reis ul-ulema, podsjetivši džematlije Viteza kako je jučerašnji dan i stradanja muslimana Prijedora slično onim stradanjima koja se se desila u Ahmićima, te kako to vitežani najbolje znaju.

 

Osvrnuo se na mjesec Ramazan, te kazao kako je ovo jedinstvena prilika da se muslimani zbliđe i pruže ruku pomirenja jedni prema drugima, te da musliman muslimanu uvijek treba biti pri ruci.

 

Istinski vjernik mora naučiti da sa lica svoga brata čita njegovo stanje, te da mu u takvom stanju pritekne u pomoć, dodao je Kavazović.

 

Ne smijemo dozvoliti da nas razjednine kao džamat, a slike koje nam dolaze iz Gaze su upravo posljedica tog razjedinjenja među islamskim državama.

 

Bošnjaci muslimani treba da održe kako duhovno tako i političko jedinstvo u društvu, zaključio je Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.