BIH

U većem dijelu BiH jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu

Vozačima se savjetuje oprez

Fena

22.7.2014

 


U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, bez vanrednih ograničenja. Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putevima.

Zbog većeg odrona, u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta M-18 Dobro Polje-Miljevina. Putnička vozila mogu koristiti regionalni (makadamski) put Dobro Polje-Jelašica-Miljevina, dok ostala vozila koriste magistralni put preko Rogatice i Goražda.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravci: Ljubuški-Grude, Tuzla-Šićki Brod, Kiseljak-Busovača, Bosansko Grahovo-Livno, Sarajevo-Olovo, kao i dionicu autoputa A-1 Podlugovi-Jošanica. Deminerski radovi aktuelni su na dionici M-15 Livno-Glamoč (u naselju Koričine), gdje svakodnevno od 08.00 do 14.00 sati dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja.

Na dionicama M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Babajići) i M-18 Tuzla-Bijeljina (u mjestu Seljublje), obustavljen je saobraćaj za teretna  vozila preko 3,5 t, a na dionici M-17 Maglaj-Doboj (u naselju Kosova) saobraća se naizmjenično-jednom trakom.  I dalje je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu R-458 Lopare-Gornja Tuzla.Podsjećamo, na regionalnom putu R-467 Olovo-Ribnica na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 12 tona.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su, za sada, kratkotrajna. S obzirom na svakodnevne gužve na GP Doljani, vozačima se  preporučuje da mogu koristiti druge prijelaze - ka Dubrovačkoj regiji granične prijelaze Čepikuće (Ravno-Slano) ili Ivanica (Trebinje-Dubrovnik), a za one koji putuju ka Makarskoj rivijeri i sjevernije, preporučuje se granični prijelazi Bijača, Crveni Grm, Gorica ili Orahovlje.  Granični prijelaz Brčko otvoren je za saobraćaj putničkih vozila.

RADOVI:

Autoput Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine (u mjestu Jakupovci), izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.
 
MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
Simin Han-Kalesija, zbog većeg odrona u mjestu Babajići teretna vozila ne mogu saobraćati, dok putnička vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-5
Kiseljak-Busovača, u toku su sanacioni radovi na mostu, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na novoizgrađenu jednosmjernu obilaznicu i odvija se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-6
Ljubuški-Grude, u toku je sanacija mosta, zbog čega putnička vozila saobraćaju jednom trakom, dok se vozila preko 3,5 t preusmjeravaju na alternativni pravac (R-422 Ljubuški-Humac-Orahovlje-Grude).

M-6.1
Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
U Tomislavgradu, radovi na priključnoj cesti na lokalitetu Vučilov Brig, naizmjenično propuštanje vozila.

M-15
Livno-Glamoč u naselju Koričine izvode se deminerski radovi, od 08.00 do 14.00 sati dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja.

M-16.1
Klašnice-Prnjavor, u mjestu Čardačani, saobraća se usporeno-jednom trakom.

M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.

M-18
Sarajevo-Olovo-zbog radova na saniranju škarpe od 08.00 do 17.00 sati, saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom.


Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI


R-408 Dubovsko-Kulen Vakuf, nastavljeni su sanacioni radovi, usporeno saobraćanje (jednom trakom).
R-456 Šibošnica-Previle (Donji Humci-Gornji Humci), zbog izvođenja radova na sanaciji klizišta, saobraća se jednom trakom.

KANTON SARAJEVO:


- Zbog izvođenja radova na izgradnji Južne longitudinale, mijenja se režim saobraćanja na dijelu ulice Terezije(dionica od zgrade Ceste FBiH do spoja sa ulicom Zagrebačka) i ulici Zagrebačka (na dijelu od raskrsnice sa ulicom Vrbanja do raskrsnice sa ulicom Derviša Numića- na ovoj dionici saobraćaj se ograničava na dvije trake za odvijanje saobraćaja u oba smijera).
- Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, promet vozila iz pravca Ilidže prema Rajlovcu i aerodromu, kao i iz pravca Rajlovca i aerodroma prema Centru, preusmjeren je na novoizgrađenu rampu. Zauzeta je krajnja desna traka u ulici Džemala Bijedića (na dijelu od raskrsnice XII transferzale do raskrsnice sa XI transferzalom). Također, zbog radova, obustavljen je pješački saobraćaj u ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici sa ulicom Nikole Šopa).

- Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u  ulicama: Adema Buće, Novopazarska, Vrbovska, Ranovačka, Stojčevac (most preko rijeke Večerice) i Hasana  Kikića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.