BIH

Općina Cazin uručila vrijednu donaciju u opremi DVD - u Pećigrad

Rad na unapređenju civilne i protivpožarne zaštite

S. J.

22.7.2014

 


U nekoliko posljednjih godina, a s ciljem efikasnijeg reagiranja tokom prirodnih i drugih nepogoda, općina Cazin je poduzela niz aktivnosti u pravcu unapređenja civilne i protivpožarne zaštite. Prioritet je opremanje općinske Službe civilne i protivpožarne zaštite, Vatrogasne jedinice Cazin i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pećigrad. U tom pravcu, uručena je donacija u opremi za DVD Pećigrad u vrijednosi od 22.000 KM.                                                                                                                            

 

- Već godinama pridajemo značajnu pažnju opremanju naših Vatrogasnih jedinica kroz nabavku opreme velike vrijednosti. Shvatili smo i značaj dobrovoljnih vatrogasnih društava, tako da smo evo obezbijedili opremu za DVD Pećigrad u vrijednosti od 22.000 KM. Želimo sve elemente uklopiti u jedan sistem vatrogastva u našoj općini, a u budućnosti će se formirati još nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava raspoređenih na teritoriji čitave naše općine, s ciljem da se dobro pripremimo i obučimo za vanredne situacije - rekao je Nermin Ogrešević, načelnik općine Cazin.                                                                                                    

 

Donirana oprema će dobro doći DVD Pećigrad, koje je formirano prije 63 godine.                                                                                                                                  

 

- U ovaj komplet ulazi vjetrovka, jakna, košulja, pulover, hlače, vatrogasna obuća i zaštitna kabanica. Pored ovih 17 kompleta lične opreme, obezbijedili smo dvoje vatrogasnih ljestava, vatrogasne kanape i akumulatorsku lampu, a u narednom periodu planiramo nastaviti sa opremanjem ovog društva i to tehničkom opremom. Ovo je za sistem zaštite i spašavanja veoma bitna stvar, a općina je prepoznala aktivnosti, koje se dešavaju u DVD Pećigrad i u tom pravcu smno u njoj organizirali Službu za zaštitu od požara. Sada je na obavezi Službe za civilnu zaštitu, da ovu jedinicu koja je organizirana obučava i opremi - kazao je Said Mujić, šef Službe za civilnu i protivpožarnu zaštitu u općini Cazin.

Zaštititi građane                                                                                                                    

 

- Zahvaljujem se općini i načelniku, što su ozbiljnije pristupili našem društvu i pomogli ga sa ovom donacijom, koja će puno značiti za naše vatrogasce. Sve to će služiti u svrhu zaštite građana, kao što služi i DVD Pećigrad od svog osnivanja 1951.godine. Ranije smo u par navrata dobili pomoć u opremi i vozilu od jednog Vatrogasnog društva iz Slovenije, a prije dvije godine i navalni kamion od Vatrogasne jedinice iz Slunja, sa kojima smo uspostavili prijateljske odnose - istaknuo je Mersudin Šabić, komandir DVD Pećigrad.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.