BIH

Lejletul Kadr u Lalapašinoj džamiji u Livnu

Proučen mevlud

A. K.

22.7.2014

 


Sinoć je livanjska Lala-pašina džamija na Begluku bila prepuna vjernika koji su nakon teravih namaza imali priliku pratiti mevludsku svečanost u povodu Lejletul Kadra. Mevlud su proučile mualime i članovi hora MIZ Livno, a o značaju Noći Kadra, objavi Kur'ana i ramazana govorio je mladi livanjski imam Edin ef. Alić, izrazivši zadovoljstvo prepunom džamijom.

 

- Neobično mi je drago da je džamija večeras ispunjena i da vjernika ima čak i ispred džamije. Nadam se da većina vas neće uzeti kolektivni odmor od namaza nakon ramazana, jer namaz je obaveza muslimana tokom cijele godine. Inače od kada sam došao u ovu džamiju prvi je put noćas vidim do kraja ispunjenu što je ugodno i oku i srcu vjernika - izjavio je ef. Alić, koji je prije nekoliko mjeseci dobio posao u ovoj džamiji.

Inače, Alić je svršenik tuzlanske medrese i sarajevskog FIN-a gdje je bio jedan od boljih studenata. Šehidsko je dijete iz Bratunca kojem je otac poginuo braneći Srebrenicu, da bi on s majkom bratom i sestrom kao dijete napustio u konvoju ovu enklavu, skrasivši se u Lukavici do studija.

Nakon studija, njemu i njegovoj mladoj hanumi i mualimi, također svršenici FIN, suđeno je bilo Livno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.