BIH

Obilježavanje 19. godišnjice ofanzive „Spržena zemlja“

Tradicionalna manifestacija „Dan pobjede“

S. J.

22.7.2014

 


U srijedu 23.jula u cazinskoj mjesnoj zajednici Krivaja održat će se prigodna svečanost pod nazivom „Dan pobjede“, a u povodu obilježavanja 19.godišnjice od slamanja najveće agresorske ofanzive na ovim prostorima, kodnog naziva „Spržena zemlja“. Podsjećanja radi, agresorska ofanziva “Spržena zemlja” počela je 19., a slomljena 23. jula 1995. godine.

U vrijeme njenoga slamanja počela je i operacija ”Oluja” na području susjedne Republike Hrvatske, nakon čega je došlo i do deblokade tadašnjeg Bihaćkog okruga. Po riječima Ferida Lulića, predsjednika mjesne zajednice Krivaja, obilježavanje „Dana pobjede“ počet će u 17 sati učenjem tevhida u džamiji džemata Krivaja, od 18,30 sati je predviđeno polaganje cvijeća i učenje fatihe na tri spomen obilježja u ovoj mjesnoj zajednici, dok će centralni dio programa uz obraćanje zvanica, biti održan ispred Područne škole „Krivaja“ od 19 sati.

Nakon zajedničkog iftara, održat će se izvlačenje parova za tradicionalni malonogometni turnir, koji će se održati u Krivaji 24. i 25. jula.

U slamanju velike neprijateljske ofanzive „Spržena zemlja“, mnogi borci Armije R BiH su hrabro braneći svoj narod položili živote na braniku domovine, a među njima je bio i major Nijaz Begić –Keso, načelnik štaba 517.Oslobodilačke brigade 5.Korpusa Armije R BiH. U znak sjećanja na njega i ostale šehide, u sklopu pomenute manifestacije bit će organizovan i drugi po redu pješački pohod pod nazivom „Stazama Nijaza Begića - Kese“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.