BIH

Hill: Moj prijatelj Srbin mi je rekao da Dodiku preporučim jogu

Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH tokom boravka u Foči

A. Bajramović

22.7.2014


Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nicholas Hill tokom posjete Foči predsjedniku RS Miloradu Dodiku preporučio je da se bavi jogom. Bio je to odgovor na Dodikov zahtjev upućen Predsjedništvu BiH da se ovaj američki zvaničnik proglasi personom non grata u BiH.

- Ja samo radim svoj posao i ne mogu se brinuti o tim stvarima. Čini mi se da svaki put kad govorim o gospodinu Dodiku njegov krvi pritisak poraste. Naravno, to me brine. Jedan moj prijatelj, Srbin, je predložio da mu preporučim jogu – kazao je Hill.

Otpravnik poslova američke ambasade u Foči se susreo sa aktuelnim i bivšim načelnikom Općine Radisavom Mašićem i Zdravkom Krsmanović a dominirale su teme posvećene ekonomskoj situaciji i visokoj stopi nezaposlenosti. U funkciji potpredsjednika Narodnog demokratskog pokreta Krsmnović je zatražio podršku američke ambasade da izbori budu pošteni.

– Naša je želja da izbori budu demokratski, fer i pravični i da se eliminiše korištenje institucija vlasti i resursa države u predizborne svrhe kroz zapošljavanje i pritiske - kazao nam je Krsmanović.

Ambasada SAD sa partnerima je već organizirala nekoliko sastanaka posvećenih transparentnosti izbornog procesa.

– I nas to brine. Razgovaramo sa ljudima širom zemlje kako osigurati pravedne izbore. Naravno, CIK je u centru svega toga, ali da budem iskren s vama, nakon današnjih razgovora dobio sam želju da se vratim u ambasadu i da ponovo i mi o tome razgovaramo – istaknuo je Nicholas Hill.

Donatori osjećaju nelagodu da daju novac

Hill je podijelio zabrinutost japanskog ambasadora Hidea Yamazakia koji je dan ranije održao lekciju bh zvaničnicima kritizirajući ih zbog rastrošnosti, a da istovremeno nisu ni pripremili plan obnove zemlje nakon poplava. Poput Vlade Japana i SAD projekte pomoći BiH realiziraju bez povjerenja u institucije i one koji ih predvode.

– Transparentnost je od ključne važnosti u bilo kojem programu pomoći. U potpunosti razumijem zabrinutost koju je izrazio japanski ambasador. Što se tiče našeg novca koji ide kao pomoć nakon poplava on se troši na programe koje mi identificiramo zajedno sa našim partnerima širom zemlje, a koji su neophodni nakon poplava. Donatori osjećaju nelagodu da daju novac – kazao je Hill. 

 

 

 

U obilasku lokaliteta gdje je nekada bila Aladža džamija

 

Posjetio lokalitet Aladža džamije

 

Tokom posjete Foči otpravnik poslova posjetio je i lokalitet Aladža džamije čija bi obnova uskoro trebala početi. Upravo američka ambasada u nekoliko navrata podržala je ovaj projekat.

– Iz sredstava američkog ambasadora već je izrađen mihrab koji se nalazi zaštićen u Ustikolini i koji čeka obnovu Aladža džamije da bude u nju ugrađen - kazao je  predsjednik MIZ Foča, Salem ef. Ćemo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.