BIH

Zabrinuti smo ponašanjem bošnjačkih predstavnika u vlasti

Udruženje porodica nestalih i ubijenih Bošnjaka Distrikta Brčko

Sead Zahirović

22.7.2014

 

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH oglasilo se saopćenjem za javnost kojim izražava ozbiljnu zabrinutost ponašanjem vlasti u Distriktu.

"Vlast u Brčkom se opredjelila za šutnju i nezainteresovanost povodom 20. jula 2014. godine, kada je  u općini Prijedor organiziran ukop 284 žrtve genocida, od kojih je najmlađa osoba imala samo 13 godina. Iako je u Federaciji bio proglašen dan žalosti, u Brčkom je izostala bila kakva reakcija što nas navodi na zaključak da se vlast u Brčkom ravna prema ponašanju vlasti entiteta Republika Srpska."


Naša zabrinutost je povećana i činjenicom da vlasti u Brčkom nisu našli za shodno da pošalju svoga predstavnika na Terensku sjednicu Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH koja je nedavno održana u Brčkom, iako su uredno pozvani. Takav odnos brčanske vlasti nas navodi na zaključak da njih ne zanimaju problemi i potrebe populacije koja traga za kostima svojih najmilijih i za utvrđivanjem odgovornosti počinilaca i naručilaca masovnih ratnih zločina, počinjenih u periodu 1992. -1995. godine“ navodi se u saopćenju koje u ime porodica žrtava potpisuje Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja.


U saopćenju se podsjeća i na činjenicu da se aktuelna brčanska vlast nije odredila u vezi nedavno objelodanjenog dokumenta iz novembra 1995. godine, kada je tadašnji administrativno – politički aranžman  Brčko – Ravne dodijelio status počasnog građanina Dariju Kordiću.


"Obzirom na to da je Brčko distrikt pravni nasljednik sva tri administrativno - politička aranžmana, normalno je bilo da vlast reaguje na objavljivanje predmetne informacije i donese odluku koja osuđenom ratnom zločincu oduzima ranije dodijeljen status počasnog građanina. Zbog budućnosti Bošnjaka u Brčko distriktu BiH, zabrinuti smo  ponašanjem izabranih bošnjačkih predstavnika u brčanskoj  vlasti", zaključio je Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.