BIH

U Cazinu slabiji prinosi žita u odnosu na prošlu godinu

Nepovoljni vremenski uvjeti negativno se odrazili na urod

S. J.

23.7.2014

 

Nakon što je obavljena žetva ječma, na području općine Cazin privodi se kraju i ovogodišnja žetva pšenice. Prinosi ječma su oko tri tone po hektaru i znatno su manji u odnosu na prošlu godinu, dok će se prosječni prinosi ostalih žitarica znati nakon završetka žetve.

Stalna prisutnost viška vlage u zraku i zemlji, kao i niske temperature u vrijeme formiranja zrna i njegove zriobe, razlozi su što je žetva ječma ove godine trajala duže nego što je to uobičajeno, ali i što su prinosi manji.

Kako nam je kazala Remza Alagić, stručna savjetnica u općinskoj Službi za privredu i poljoprivredu, ove je godine na području općine Cazin pod ječmom bilo oko 200 hektara, a prinosi iznose tri tone po hektaru, što je skoro za tonu manje nego prošle godine.

Ni dosadašnji rezultati u žetvi pšenice ne obećavaju mnogo, jer je dobar dio parcela dao prinose, koji su jednaki dvostrukoj količini zasijanog sjemena, a dio parcela sa ovom žitaricom je pokošen i baliran kao stočna hrana.

Alagić ističe, da je nakon obilaska terena ustanovljeno, da su prinosi žita puno bolji kod proizvođača, koji su primjenili potrebnu agrotehniku i mjere njege i zaštite žita.

Kod onih koji to nisu uradili, prisutan je veliki broj različitog korovskog bilja, što će se u konačnici negativno odraziti na kvalitet i kvantitet prinosa.

U obavljanju žetve i ove je godine uključen dovoljan broj kombajna i druge poljoprivredne mehanizacije, a cijena žetvenih radova po dunumu iznosi 30 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.