BIH

Nedostaje novca za isplatu penzija, za povećanje od 5 posto nije bilo sredstava

Vlada SDP – SDA Federaciju je dovela u kolaps

S. M.

23.7.2014



Predsjednik Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju o izvještajima revizije finansijskih izvještaja javnih preduzeća, agencija i fondova iz nadležnosti Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović (SDA), na današnjoj sjednici Predstavničkog doma, iznio je alarmantne podatke o finansijskoj situaciji u Federacij BiH.

U Informaciji o revizorskim izvještajima 11 preduzeća u FBiH, „BH-Gas“, „Hrvatske pošte“ Mostar, Međunarodni aerodrom Sarajevo, „Autoceste FBiH“, „BH Pošta“, JP „Ceste FBiH“, Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, Zavod PIO/MIO, Agencija za privatizaciju i Zavod za zapošljavanje te preduzeće Olimpik, koje je ugašeno, za 2012. godinu, Zaimović je kazao da nijedno preduzeće nije dobilo pozitivno mišljenje.

On je otišao korak dalje, upozoravajući da Zavod PIO/MIO zapada u velike probleme i da nedostaje novca za isplatu penzija.

- Javna preduzeća i institucije ne uplaćuju doprinose za PIO/MIO. Ko prati prilive Zavoda PIO/MIO, od kraja agresije do prošle godine imali smo rast prihoda po osnovu doprinosa. Međutim, prošle godine došlo je do stagnacije. Prilivi u PIO/MIO  i Vladin dug koji utplaćuje Zavodu nisu bili dovoljno za one penzije sa koeficijentom prije povećavanja! Nije bilo finansijskih pokazatelja da su se penzije mogle povećati kao sto su se posljednji put povećale za pet posto – kazao je Zaimović.

Prema njegovim riječima, samo rudnici u FBiH duguju 100 miliona KM za doprinose, kantoni sakupljaju novac za plaće i dižu kredite...

- Generalno, država koja je sad jedan od najvećih proizvođaća nelikvidnosti u privredi, predviđam da će biti još veći proizvođač nelikvidnosti, izuzev ako ne izmisle neke nove kredite, iako ne znam ko će nam dati – naveo je Zaimović.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.