BIH

Podignuta optužnica protiv tri osobe za ratne zločine u Prijedoru

Saznajte o kojim imenima je riječ

A. Vr.

25.7.2014



Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv trojice optuženih koji se terete za krivično djelo Zločini protiv čovječnosti i to progona civilnog bošnjačkog stanovništva naselja Kozarac, općine Priijedor, ubojstva 8 žrtava iz Kozarca i jedne žrtve iz logora Trnopolje, prisilno preseljenje stanovništva, teško oduzimanje fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava , kao  i druga nečovječna djela učinjena u namjeri nanošenja velike patnje i oizbiljnih psihičkih i fizičkih povreda i narušavanja zdravlja, navode u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

1.Vlasenko Mitra, rođenog 14.05.1955. godine u Prijedoru, državljanina BiH.
2. Vlasenko Radeta, rođenog 16.02.1960. godine u Prijedoru, državljanina BiH
3. Končar Drage, rođenog 18.06.1959. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Optuženi se  terete da su, u periodu od mjeseca svibnja do mjeseca srpnja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, policijskih snaga i paravojnih postrojbi protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i naselja Kozarac  i okoline, kao pripadnici VRS, postupali protivno odredbama međunarodnog prava, vršeći progon civilnog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Oni se terete da su, sa više drugih osoba, sudjelovali u pretresima kuća civila bošnjačke nacionalnosti na području Kozarca i protjerivanju civila bošnjačke nacionalnosti pod prijetnjom vatrenim oružjem, koji su tjerani da se kreću prema autobuskoj stanici u Kozaruši, odakle su unaprijed pripremljenim autobusima, prevezeni prema logoru Trnopolje, nakon čega su vršena odvajanja muškaraca od žena, djece i staraca, te su muškarci nezakonito zatočeni u logorima Trnopolje, Omarska i Keraterm, a žene djeca i starci prisilno protjerani sa područja Prijedora.

Optuženi se terete da su, u mjesecu lipnju 1992. godine, kada su naoružani u Kozarcu vršili pretrese i progon stanovništva, u ruševinama jedne kuće u Kozarcu, pronašli 8 civila koji su se tu sklonili, te su izveli civile iz ruševine i pucanjem iz vatrenog oružja, ubili 8 osoba, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, uglavnom mlađe životne dobi, među kojima i malodobnu osobu, jer je najmlađoj žrtvi bilo 17 godina.

Tijela šest žrtava pronađena su i eskhumirana, dok se za tijelima dvojice ubijenih još uvijek traga.

Optuženi Vlasenko Rade, tereti se da je tijekom mjeseca srpnja 1992. godine, zajedno sa još jednim pripadnikom VRS, došao u logor Trnopolje, odakle je izveo malodobnog M.M. rođenog 1975. godine, koji je odveden na prinudne radove, nakon čega je ubijen, da bi nakon rata bio ekshumiran i identificiran.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, iz članka 172. KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, a uz optužnicu je priloženo preko stotinu materijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju o ekshumiranju i identifikaciji ubijenih žrtava.

Optuženi se nalaze pod mjerama zabrane napuštanja boravišta i drugim zabranama koje im je odredio Sud BiH za vrijeme postupka.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.