BIH

Džaferović nakon smjene: Ovo je Nikšićev pohod na 92 miliona maraka!

Sjednica Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH

A. Dučić / S. Muhić

25.7.2014

 

Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH koji čine Aid Berbić, Ružica Ćurković, Ivica Musić, Semir Fejzić, Amir Karalić, Ivica Knezović, Sejfo Ušanović jednoglasno je smijenio direktora Razvojne banke FBiH Ramiza Džaferoviža, te ostale članove Uprave ove institucije.

Na istoj sjednici za privremenog direktora Banke je na period od 90 dana imenovan Borislav Trlin, dosadašnji zamjenik direktora.

Džaferović je na konferenciji za novinare koju je organizirao u svom uredu izjavio da je nezakonito smijenjen, te da će, čim bude dobio odluku od Nadzornog odbora, od Općinskog suda Sarajevo tražiti donošenje privremene mjere.

Također, naveo je da je sjednica Nadzornog odbora sazvana suprotno Poslovniku u radu, te da je Trlin imenovan za privremenog direktora suprotno zakonu, budući da “zakon ne poznaje ovu funkciju”.

Džaferović je potvrdio informaciju da su njegovu smjenu dogovorili SDP i SDA kazavši da se radi o pohodu premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP) na Razvojnu banku FBiH, koja trenutno raspolaže sa 92 miliona KM.

On je novinarima potvrdio da je direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču podnio zahtjev za izuzimanje dokumentacije koja potvrđuje da je Vlada FBiH putem sumnjivih kreditnih zahtjeva za firme “SAZ Monting” d.o.o. Maglaj, “Kera Steel Team” d.o.o. Mostar, “Krivaja” Zavidovići, “Pretis” Vogošća, te “GIKL” Tuzla pokašala oštetiti Razvojnu banku za iznos od 76 miliona KM.

-U posljednje vrijeme su premijer FBiH i njegovi ljudi vršili strahovite pritiske da se odobre ovi krediti. Sve je to išlo preko “političkog komesara SDP-a” odnosno mog zamjenika Borislava Trlina – kazao je Džaferović.

Predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke Aid Berbić izjavio je novinarima da je sjednica održana po zakonu, te da je Džaferović smijenjen u skladu sa aktima ove institucije. Kao razlog njegove smjene naveo je istek mandata još u 2012. godini.

-Ova banka se bila previše zatvorila, a ljude je za kredite upućivala na komercijalne banke. To se treba promijeniti i Banka mora biti otvorena za sve kantone – kazao je Berbić.


Inače, u prostorijama Razvojne banke Federacije BiH kasno sinoć odvijala se prava drama. Dugogodišnji direktor te institucije Ramiz Džaferović načuo je da će ga Nadzorni odbor danas smijeniti, pa je svojim saradnicima naredio da iz Banke iznesu dokumentaciju.


Ekipa „Dnevnog avaza“ sinoć oko 23 sata bila je na licu mjesta, a zatekli smo Džaferovićevog vozača i ostale saradnike kako iznose registratore dokumenata i odvoze ih automobilom.

Intervencija policije

Prije toga intervenirala je i policija, jer zaštitar Dragan Azinović nije dozvolio iznošenje bilo kakvih dokumenata. No, sve je brzo završeno, a sinoć je Azinović završio u Hitnoj pomoći, da bi nakon toga dobio i otkaz s posla.

 

- Nisam dozvolio iznošenje dokumenata. Nazvao me je direktor i rekao ko sam ja da zabranjujem iznošenje dokumentacije. Završio sam u Hitnoj i evo zbog toga dobio otkaz - rekao nam je Azinović.


Nedugo poslije toga Džaferović je u izjavi za „Avaz“ potvrdio da je iz Banke iznio obimnu dokumentaciju koja, kako tvrdi, dokazuje kriminal premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP).

 

- Ovo sve se zove pohod Nikšića u pljačku Banke, jer je trenutno na računu 92 miliona KM. „Pretisu“ je dato 20 miliona KM, a ni jedan projekt nije urađen, „Hidrogradnji“ pet miliona maraka, 36 miliona „Krivaji“, privatnim firmama bliskim Nikšiću i drugima desetine miliona...

 

Radi se o više od 70 miliona KM teškom kriminalu. Posljednja dva mjeseca trpio sam ogromne pritiske. Iz Nikšićevog kabineta stalno su me zvali, tražili su pet miliona za privatnu firmu iz Tuzle i mnoge druge. Ove pritiske trpio sam od SDA 2012., a iz SDP-a 2014. godine, nema tu razlike - kazao je Džaferović.

Imenovanje Uprave

Kako nam je rekao, dokumentaciju je uzeo, kada bude govorio o kriminalu i pljački Vlade FBiH i premijera, „da mi ne mogu reći laže“.

- Papiri će pokazati da li ova vlada štiti interes građana ili pljačka Banku. Imam dokaz da se radi o pljački Banke!
Sutra (danas op.a.) nazvat ću Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, i predati mu dokaze, a proslijedit ću ih i tužilaštvima. Dokumenti su izneseni da ih ne bi uništila nova uprava, koju će Nikšić, vjerovatno odmah imenovati.

 

Neka me smijene, ali samo po zakonu, to nije problem. Volim hodati čista obraza, nego da me policija vodi kao Kemu Čauševića - istakao je Džaferović.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.