BIH

SAD pružaju psiho-socijalnu pomoć žrtvama poplava i demobilisanim borcima

Saopćenje Ambasade SAD u BiH

Fena

25.7.2014


U ime Ambasade SAD-a u BiH, vršilac dužnosti direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini Alexander Bond i regionalni predstavnik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Gianluca Rocco potpisali su donaciju u iznosu od 180.000 dolara kojom će IOM, putem programa NATO Perspektiva u BiH, osigurati psiho-socijalnu pomoć žrtvama poplava i demobilisanim borcima.

Ovaj projekt koji finansira USAID nadopunjuje i podržava aktivnosti NATO-a, Velike Britanije i Norveške da se izgrade kapaciteti bh. vlasti kako bi se demobilisano vojno osoblje reintegriralo u civilni život. Planirano je da se ovim projektom okončaju i dopune aktivnosti u sklopu NATO Perspektiva programa 2010-2012, kojeg je IOM proveo uz podršku USAID-a u iznosu od preko dva miliona američkih dolara.

Glavni cilj ove faze je prenošenje aktivnosti na vlasti BiH, čime će se olakšati implementacija izlazne strategije programa.

Obuka i izgradnja kapaciteta državnih službenika BiH koji rade na tranziciji i regrutaciji osigurat će punu održivost aktivnosti koje su usmjerene na psihosocijalnu podršku demobilisanom vojnom osoblju.

Savjetnici IOM-a će nastaviti sa pružanjem psihosocijalne pomoći korisnicima programa NATO Perspektiva, sa naglaskom na korisnike koji žive u opštinama koje su pogođene nedavnim poplavama i klizištima.

Vlada SAD je do sada osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći namijenjenih ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.