BIH

Tuzlaci i Mostarci izašli na ulice: Dosta je ubijanja nevinih Palestinaca!

Održani mirni protesti

A.H. - M.H.

25.7.2014

 


Oko petsto građana Tuzle danas se pridružilo mirnim protestima koje je u ovom gradu organizirala palestinska dijaspora, a u znak protesta protiv terora i ubijanja nevinog naroda Palestine koje već duže vremena nad njima provodi država Izrael.

- Već 19 dana traje pakao nad nedužnim naradom u Gazi. Izraelski okupator bombardira najsavremenijim vojnim avionima iz vazduha, tenkova , topovima sa zemlje i ratnom mornaricom sa mora. Ne bira ciljeve, niti ih ima, ruši škole, džamije, stambene objekte, jedinu elektranu, pa čak i bolnice.... Izrael ima materijalnu i moralnu pomoć i podršku velikih i nekih zapadnih sila i zato to radi. Ubija djecu, nemoćne, ubija žene, ubija drvo i kamen, ubija sve što je živo u Gazi, ali ne može ubiti volju palestinskog naroda da već jednom ima svoju državu kao ostali narodi – stoji u pismu kojeg je na protestu pročitala Albina Vicković.

Prisutnima se obratila i Sabira Mićanović predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Tuzle poručujući da građani Tuzle mogu itekako razumjeti patnje palestinskog naroda. U ime Tuzlaka pozvala je one što ubijaju nevine palestinske ljude i djecu da to prestanu izražavajući njihovu potpunu solidarnost sa  narodom Palestine.

Učesnici protesta, noseći transparente s natpisima podrške narodu Palestine, potom su u mirnoj šetnji prošli centrom grada , da bi protest nastavili na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Jedan od organizatora današnjeg protesta je i Madžid El Adas, tehnolog koji godinama živi u Tuzli, a čija je kompletna familija još uvijek u Gazi. Kako nam je kazao, drama koju preživljava narod Gaze ne može se opisati riječima . Inače, u Tuzli živi oko dvadesetak Palestinaca među kojima je i nekoliko studenata.   

Okupljanje na Musali

Više od 30 građana Mostara okupilo se danas na mostarskom trgu Musala na skupu podrške Palestini.


Građani su na trgu isturili veliku zastavu Palestine te transparente na kojima je bilo ispisano "Stop genocid“, "Help Gaza“ i "Free Palestine!“. Time su digli svoj glas protiv terora, krvoprolića i ubijanja nevinih civila u Gazi.


-Izašli smo da glasno i jasno poručimo cijelom svijetu da smo protiv ubijanja i svega što se sada dešava u Gazi. Mi u Mostaru najbolje znamo šta je Gaza. Ne želimo da se više ikome dogodi ono što se nama u BiH desilo - kazao nam je Nermin Mehić, jedan od učesnika skupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.