BIH

Šejla Turković ipak mora krivično odgovarati za napad na advokata Baždarevića

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio žalbu tužioca Mirsada Šehovića

E.D.A.

29.7.2014



Kantonalni sud u Sarajevu, kako "Avaz" saznaje, uvažio je žalbu kantonalnog tužioca Mirsada Šehovića, te ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Općinskog suda u Sarajevu u predmetu protiv Šejle Turković (36) koja je bila optužena za ugrožavanje sigurnosti sarajevskog advokata Izeta Baždarevića.

Ponovno suđenje

S obzirom da je prvostepena presuda ukinuta, Šejli Turković će se ponovo suditi u Općinskom sudu za ovo krivično djelo.

Podsjećamo, ona se optužnicom tereti da je 23. septembra 2011. godine u Sudu BiH prišla advokatu Baždareviću koji je stajao ispred sudnice te mu se povišenim tonom obratila govoreći da je zločinac i optužujući ga da je nagovarao svjedoke da svjedoče protiv njenog muža.

Šejla Turković je supruga Zijada Turkovića koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog organiziranja zločinačke grupe odgovorne za više monstruoznih ubistava, pljačku novca na Aerodromu u Sarajevu, međunarodnu trgovinu drogom i druga teška krivična djela.

Baždarević je u tom predmetu koji se vodio protiv Turkovića i ostalih zastupao optuženog Hajrudina Memovića, koji je uklanjao tragove nakon ubistva Mithata Mekića i njegove nevjenčane supruge Lusije Salas-Kortez.

Memović je, pak, s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice i osuđen je na pet godina zatvora, ali je pristao da će u sudnici svjedočiti o Turkovićevim zlodjelima.

Njene prijetnje da će mu se osvetiti te ubiti i njega i njegovu porodicu Baždarević je, navodi se u optužnici, shvatio ozbiljno i one su kod njega izazvale osjećaj straha i lične ugroženosti.

Inače, Šejla Turković se godinama hvalila da je ljetovala i viđala se na moru sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom izetbegovićem i njegovom suprugom Sekom Izetbegović, jer je dugo godina bila u ljubavnoj vezi i vjerena za najbližeg Izetbegovićevog tadašnjeg i sadašnjeg saradnika i bliskog prijatelja, aktuelnog dogradonačelnika Sarajeva Aljoše Čampare. Dok je bio u toku sudski postupak protiv njenog supruga Zijada Turkovića, Izetbegović se u nekim svojim izjavama javno pozivao na Šejlu kao "kredibilnog svjedoka pod zakletvom“, i to u pokušaju diskreditiranja tadašnjeg ministra Radončića. To je mnoge navelo na zaključak da on želi zaštititi i nju i njenog supruga - monstruma.  

Proces stoljeća

Podsjećamo, prvostepenom presudom Suda BiH 28. novembra prošle godine okončano je suđenje stoljeća, grupi za koju je dokazano da je počinila monstruozne zločine kakvi se ne pamte na ovim prostorima.

Osim Turkovića, na 40 godina zatvora Sudsko vijeće je osudilo i Turkovićevog omiljenog ubicu Milenka Lakića.

Saša Stjepanović, član zločinačke organizacije optužen za međunarodni šverc droge, osuđen je na 12 godina zatvora. Muamer Zahitović Ševrtko, koji je optužen za otimanje dionica Fabrike čarapa „Ključ", osuđen je na tri godine zatvora, dok je Fadil Aljović, koji je također optužen da je čistio krvave tragove iz kuće u Binježevu gdje su ubijeni Mithat Mekić Miki i njegova trudna djevojka Lusija Salas Kortez, osuđen je na pet godina zatvora.

Oslobađajuće presude izrečene su Nijazu Zubanu i Hilmiji Mašoviću.

Turković je donosio odluke i sve planirao

Prilikom obrazloženja presude sudija Suda BiH Izo Tankić je kazao da su zločini koje je činila Turkovićeva grupa izazvali uznemirenost i strah kod građana te su ozbiljno narušili ugled BiH u svijetu, jer je država označena kao visokorizična za življenje.

Sudija je obrazložio presude za sve osuđene članove zločinačke organizacije.

 - Uloge u zločinačkoj organizaciji bile su povezane, podijeljene i razgraničene. Turković je donosio odluke, planirao, izvršavao dogovorene radnje i odlučivao je o podjeli imovinske koristi. Stjepanović, Isljam Kalender, Rajko Milovanović, Aljović, Sead Dumanjić, Mirza Drinić, Dragiša Rajak, Željko Đurić i Milenko Lakić pristali su da postupaju po njegovim odlukama.

Dogovarali su i izvršavali ubistva, pokušaje ubistava, pribavljali oružje, izazivali opću opasnost, trgovinu drogom, pribavljali protivpravnu imovinsku korist, a novac su ubacivali u legalne tokove - kazao je tada Tankić, koji je dodao da je Sudsko vijeće poklonilo vjeru svjedocima pod imunitetom, ali i Seadu Dumanjiću i ostalim osuđenicima, jer su bili neposredni učesnici i izvršioci pojedinih segmenata ovih krivičnih djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.