BIH

Krepšićani nezadovoljni popisom za isplatu pomoći zbog poplava

Protesti ispred zgrade vlade brčko distrikta

Fena

30.7.2014

Više desetina mještana sela Krepšića protestvovalo je danas  ispred zgrade Vlade Brčko distrikta izražavajući  tako svoje  nezadovoljstvo vladinim popisom za isplatu jednokratne pomoći stanovništvu čija je imovina oštećena u nedavnim poplavama
 
Prosvjednici su kazali da su oni koji su najviše stradali dobili  mizernu novčanu pomoć u odnosu na one sumještane koji nisu bili poplavljeni.

- Nismo zadovoljni listom koju je Vlada objavila, a po kojoj treba da se isplaćuju jednokratne pomoći za osobe čiji su objekti ugroženi ili uništeni u nedavnim poplavama. Tražimo da se lista poništi jer ima dosta nezadovoljnih ljudi, kazao je predsjednik mjesne zajednice Krepšić- 1  Pero Popović.

Dodao je kako je popis poplavljenih kućanstava dostavljen Vladinom odjelu za izbjegle i raseljene osobe  ali da povjerenstvo za procjenu šteta uopće nije izašlo na  teren.

Okupljenim prosvjednicima se obratio predstojnik Vladinog odjela za javnu sigurnost Uroš Vojnović, koji  je kazao da je brčanska Vlada odlučila da  preliminarnu listu za dodjelu jednokratne pomoći poništi.

- Treba uraditi dodatnu kontrolu, što je u zadatku Odjela za izbjegle i raseljene osobe. Ono što najviše boli ljude je nepravda. Radi se o značajnoj grešci koja je prouzrokovala nezadovoljstvo. Kriteriji o dodjeli jednokratne pomoći podrazumijevali su poplave i potop. U Krepšiću je bio pravi potop jer je u kućama nekoliko tjedana  bila voda, a ušli  su za podjelu novčane pomoći od 1.500-1.850 maraka, kazao je Vojnović.

Dodao je da će se do idućeg  petka ispraviti  greška, te da će tražiti  punu odgovornost  osoba koje su pravile preliminarnu listu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.