BIH

Čengić: Reekshumacija i reasocijacija ranije ukopanih 120 žrtava genocida u Srebrenici

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH

Fena

31.7.2014

 

U Memorijalnom centru u Potočarima izvršena je reekshumacija i reasocijacija ranije ukopanih 120 žrtava genocida u Srebrenici.


- Po naredbi Suda BiH izvršena je reekshumacija i reasocijacija, odnosno pripajanje naknadno pronađenih posmrtnih ostataka žrtava koje su ukopane kao nekompletne. Izvršeno je dodavanje 242 slučaja, koji su ekshumirani u ranijem periodu, a čiji identitet je utvrđen na temelju DNK analize - kazala je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić. 

Po njenim riječima, žrtve genocida u Srebrenici pronađene su uglavnom u sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama, što je za posljedicu imalo nekompletna tijela. 

Također je kazala da od odluke porodice isključivo zavisi da li će se ukopati nekompletna tijela ili će sačekati određeni period kako bi se tijelo bar djelimično kompletiralo.

Reekshumaciji i reasocijaciji, osim stručnih timova Podrinje identifikacionog projekta (PIP), pripadnika Policijske stanice Srebrenica, Tužilaštva BiH i istražitelja Instituta za nestale osobe, prisustvovale su i obitelji žrtava uz čiji pristanak se i vrši pripajanje posmrtnih ostataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.