BIH

Putem interneta prijavljivati nelegalne korisnike koncesija

VLADA TK

Fena

31.7.2014

Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je danas Informaciju o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora čiji je obrađivač bila Komisija za koncesije.

- Kontrolišemo obje ugovorne strane, odnosno kako se pridržavaju ugovornih obaveza. Ukupno ima 36 koncesionih ugovora od čega se 18 pojavljuje u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, zatim 16 u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dok je po jedan koncesioni ugovor u Ministarstvu prostornog uređenja, odnosno Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta - kazao je Zvonko Lugonjić, zamjenik predsjednika Komisije za koncesije.

Kako je rekao Lugonjić, ministarstva su izvršavala svoje obaveze, a to znači utvrđivanje eksploatiranja količina i donošenje rješenja o utvrđivanju koncesione naknade.

- Dugovanja 16 koncesionih ugovora Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo iznose 2.236 KM dok ministarstva s po jednim ugovorom nemaju dugovanja.

Zamjenik predsjednika Komisije za koncesije kazao je da su predviđene određene mjere koje će pravnim i fizičkim osobama omogućiti da putem interneta mogu prijaviti nelegalne korisinike koncesije.

- U budućem periodu, prije zaključenja aneksa ugovora o koncesiji, obavezno će se morati konsultovati općinski načelnici, jer većinski dio sredstava pripada općini - dodao je Lugonjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.