BIH

Perković: Trenutno je u Libiji oko 300 bh. državljana

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodno-pravne i konzularne poslove

Onasa

31.7.2014

 

Trenutno se u Libiji, u kojoj se vode borbe među paravojnim formacijama, nalazi oko 300 bh. državljana i oni su pozvani da napuste tu državu, što je već učinilo njih nekoliko desetina, izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodno-pravne i konzularne poslove Zoran Perković.

 

- Oko 300 državljana BiH se nalazi u Libiji, od toga najviše u zoni glavnog grada Tripolija. Imamo podatke da je 50 naših državljana već napustilo Libiju i da se njih oko 20 sprema na to, kazao je Perković.

 

Dodao je da je trenutna situacija privremeno mirna, ali je puno nauružanih ljudi i da niko ne može garantovati da nasilje ne može eskalirati. Kako je rekao, ovaj put neće biti organizovane evakuacije kao prije četiri godine, jer za tim nema potrebe, a svako ko hoće može vrlo jednostavno da napusti Libiju.

 

- Komunikacija od Tripolija prema Tunisu je prohodna i sigurna i trenutno pozivamo naše građane da bez obzira na neke druge privatne razloge ipak napuste Libiju. Odluka je isključivo indvidualna, mi ne možemo nikog natjerati na to, a ko god odluči da napusti Libiju imat će mogućnost da u roku od dva sata bude u Tunisu na sigurnom.   

 

Dodao je da je ambasador BiH u Libiji Ibrahim Efendić na temelju zaključka Predsjedništva BiH, a prema instrukciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, napustio Libiju i na putu je za BiH, i danas ili sutra trebao bi biti u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.