BIH

SAD su angažirane na smanjenju intenziteta konflikta u Gazi

Komentar Ambasade SAD na izjavu Bakira Izetbegovića

Redakcija

31.7.2014

 

Sjedinjenje Američke Države su reagovale na krizu u Gazi angažujući se na smanjivanju intenziteta konflikta, zaustavljanju raketnih i tunelskih napada na civilno stanovništvo Izraela, te olakšavanju stradanja nevinih ljudi bilo gdje da se nalaze - u Gazi, Izraelu ili na Zapadnoj obali. Mi smo izrazili našu podršku kada su u pitanju legitimna nastojanja Izraela da se odbrani, ali smo također izrazili i duboku zabrinutost za djecu, žene i zajednice civila koje su u poprištu sukoba, saopćeno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Na ovaj način Ambasada SAD je, na zahtjev nekoliko domaćih medija prokomentirala izjavu koju je u utorak dao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, govoreći o krizi u Gazi.

Izetbegović je tada kazao da je "poražen reakcijama" Njemačke i SAD-a koji priznaju pravo Izraela na odbranu.

- Odbranu čega? Oteli su zemlju i sad na njoj grade naselja ignorišući sve rezolucije UN-a i sad ih neko razumije u nasilju koje provode nad trudnim ženama i djecom u ramazanu. Užas! - kazao je Izetbegović.

Naglasio je da slabost privlači nasilnike, te da je i naša slabost i neorganizovanost privukla nevolju.

- Nikad više nećemo biti slabi, a kad muslimani u svijetu budu dovoljno jaki onda će i Njemačka i SAD i svi ostali reagovati kako treba - rekao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.