BIH

Smijenjena predsjedavajuća OV Ilidža Smiljana Viteškić

Na prijedlog parlamentarne većine

A. ŠETA

31.7.2014

 


Na današnjoj 19. sjednici Općinskog vijeća Ilidža na prijedlog vijećnika stranaka parlamentarne većine s mjesta predsjedavajuće smijenjena je Smiljana Viteškić (SDP). To je izazvalo burne reakciji SDP-ovih vijećnika, koji su u znak protesta napustili sjednicu.


Prijedlog o smjeni Viteškić, uputili su vijećnici SDA, a kao glavni razlog naveli su da predsjedavajuća nije mogla izgraditi dobar odnos sa načelnikom Senaidom Memićem (SDA), kao i loše vršenje dužnosti.  

Samir Avdić (SDP) kazao je da se ovim potezom udara na multietičnost BiH, za koju se i borila Viteškić, koja je bila pripadnica Armije BiH za vrijeme rata.

- Šalje se ružna poruka prema ženama, jer mi imamo samo četiri žene u Vijeću. Bio sam ponosan jer je Ilidža imala ženu na mjestu predsjedavajućeg - dodao je Avdić.

Kako je kazala Viteškić, postala je svjesna da za nju više nema mjesta, ali da je uvijek radila u interesu građana.

- Čašu vode prelila je moja kandidatura za Kantonalno vijeće. Ponosna sam što sam bila prva izabrana žena na ovoj poziciji. Neka neko drugi potpisuje budžete, u kojima najviše ima ličnih interesa - dodala je Viteškić, nakon čega je  zajedno sa svojim stranačkim kolegama napustila sjednicu.

Viteškić je smijenjena sa 18 glasova za, jednim protiv i dva nevažeća, dok vijećenici SDP-a nisu prisustvovali glasanju.

Tajnim glasanjem za novog predsjedavajućeg izabran je Muhamed Omerović (SDA), a za njegovog zamjenika Amir Džino iz Napredne demokratske stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.