BIH

Centar za socijalni rad: Učinili smo što smo mogli

Reagiranje na optužbe u vezi sa slučajem smrti dječaka u Tuzli

A. A.

1.8.2014

Reagirajući na optužbe od strane Udruženja ˝Zemlja djece˝ o izostanku blagovremene reakcije Centra za socijalni rad Tuzla u slučaju smrti dječaka S. R. (14), koji je u Tuzli umro prije mjesec usljed predoziranja drogom, iz Centra su istaknuli da su učinili koliko su mogli.

Također, Udruženje je izrazilo zabrinutost i za budućnost dvojice braće preminulog S. R., koji su, kao i on napustili školu, te su se odali skitničenju i prosjačenju.

- U protekle dvije godine Centru za socijalni rad Tuzla uputio se čitav niz dopisa, molbi i prijava na račun teškog života dječaka i njegove porodice. Ovaj tragični epilog nam ukazuje da je pravovremena i adekvatna reakcija izostala. Ne vjerujemo da će ova institucija snositi bilo kakvu odgovornost-navodi se u saopćenju iz Udruženja ˝Zemlja djece˝.

Iz Centra za socijalni rad naveli su da im je poznat slučaj, ali da nije tačno da se ništa nije poduzelo kako bi se pomoglo porodici.

- Kod ovog Centra dječija majka ostvarila je prava na stalnu novčanu pomoć i zdravstveno osiguranje za sebe i maloljetnu djecu, kao i jednokratnu novčanu pomoć i pomoć u paketima sa hranom. Sa porodicom je rađeno savjetodavno na prevazilaženju problema ali svi napori koje ulažu uposlenici Centra nisu dovoljni da bi se prevazišla i riješila situacija ovakvih porodica iz razloga što sistem socijalne zaštite u BiH funkcionira u otežanim uslovima-naveli su u saopćenju iz Centra za socijalni rad, dodajući da su, između ostalog, protiv majke zbog zanemarivanja djece podnijeli i krivičnu prijavu.

Iz Centra ističu da nisu očekivali neutemeljen napad od strane Udruženja ˝Zemlja djece˝, jer surađuju sa tim Udruženjem. Dodali su i to da će nastaviti raditi u skladu sa zakonom i svim mogućim raspoloživim kapacitetima, kako se ovakvi slučajevi u budućnosti ne bi dešavali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.