Pad prihoda od RTV takse i drugih izvora u prvih šest mjeseci 2014. godine

Onasa
01.08.2014 16:28

Preliminarni poslovni rezultati o poslovanju Radio-televizije BiH (BHRT) za prvih šest mjeseci ove godine, o kojima je Upravni odbor informisan na jučerašnjoj sjednici, pokazuju pogoršanje finansijske situacije, odnosno pad prihoda od RTV takse i drugih izvora, što je dovelo do gubitka u poslovanju u visini od približno 400.000 KM.
        
Upravni odbor pozvao je menadžment da hitno predloži mjere finansijske konsolidacije, štednje u poslovanju, te da se na septembarskoj sjednici Upravnog odbora razmatraju akcioni planovi restruktuisanja BHRT-a.
        
Istovremeno, biće intenzivirani napori na pronalasku novog načina ubiranja RTV takse zajedno sa RTV Federacije BiH i RTV Republike Srpske, a usaglašeni model finansiranja predložiće se Parlamentu BiH.
        
Menadžment BHRT-a će, po nalogu Upravnog odbora, nastaviti razgovori sa operaterima telekoma kako bi se RTV taksa, koja predstavlja zakonsku obavezu, uvrstila u račune za usluge gledanja TV putem kablovskih operatera, a u slučaju ignorisanja ove zakonske obaveze od strane telekoma, Menadžment je dužan sudski zaštititi interese BHRT-a.
        
Upravni odbor BHRT-a razmotrio je i informaciju o realizaciji projekta "Brazil 2014", pripremama za "Sarajevo film festival", medijskoj kampanji procesa digitalizacije u BiH i druga pitanja.
        
Također, razmatrane su i aktivnosti u vezi priprema za predstojeću sjednicu Odbora sistema na kojoj će glavna tema biti problemi naplate RTV takse

NA VRH