BIH

Igman je branila cijela BiH, on je simbol odbrane naše domovine

Održana manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2014"

R. Balić

1.8.2014

 

"Od Dana  nezavisnosti do Dana državnosti" naziv je ovogodišnje 15. centralne manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2014" koja je pod pokroviteljstvom članova predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića održan na ovoj legendarnoj  planini.

I pored lošeg vremena više hiljada građana Kantona Sarajevo, Hercegovine, Krajine i drugih mjesta došli su da sa preživjelim borcima, a i svim drugima koji su dali svoj doprinos u  odbrani BiH, evociraju sjećanja na teške godine borbe s agresorom kada su u sudbonosnim danima dijelovima tijela branili i odbranili Igman, Sarajevo i državu BiH.

Svečanost je počela polaganjem cvijeća na šehidska mezarja i spomen obilježja na Grkavici, Velikom Polju, Mrazištu sve do Brezovače, gdje su ukopani šehidi i heroji odbrane Igmana.

- Igman je simbol BiH. Igman je branila cijela BiH. Tu se desila prekretnica u ratovanju. Agresoru smo pokazli zube, osujetili njihov plan nestanka BiH, dokazali da  BiH ima i da će je uvijek biti, rekao je, između ostalog, na šehidskom mezarju Veliko polje general Hajrudin Grabovica.

Tokom rata  Igman je bilo jedina kapija ka glavnom gradu BiH. Da nije odbranjen, da je pao u ruke agresora, onda bi se stvorio potpun obruč oko Sarajeva.

"Na prostoru Igmana vodile su se  teške borbe i da je Igman pao Sarajevo bi bilo u duplom okruženju. Ali hrabri borci, velike gazije, bili su jači od čelika i odbranile ga", kazao je  na šehidskom mezarju Mrazište general Zijad Rujanac, jedan od komandanata odbrane Igmana.

U 12 sati ispred Ratne džamije Igman proučena je dova šehidima, a džumu-namaz klanjao je  Ismail ef. Smajlović, izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Njemu je  Muhamed Kozadra, v. d. premjera KS za dosadašnji rad uručio priznanje.

"Mezarja šehida ovdje na Igmanu, Bosni i Hercegovini i širom svijeta nalik su na zasijanu bašču iz koje niču najbolji plodovi pouke i poruke razboritim ljudima koji trebaju uspjeh i pobjedu", kazao je, između ostalog, u svojoj hutbi muftija Ismail ef. Smajlović.

Svoj doprinos obilježavanju ove manifestacije dali su biciklisti, a ispred džamije na Igmanu prodefilovali su veterani Prvog korpusa koji su nosili ratne zastave  brigada.

Na ovogodišnjoj manifestaciji ispred centralne tribine upriličeno je postrojavanje veterana jedinice Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, koji su takođe nosili  ratne zastave.

Manifestaciji je prisustvov  Željko Komšić, član Predsjedništva BiH. Mada je bilo govora da će se  obratiti neko od članova Predsjedništva BiH to nije učinjeno. Bakir Izetbegović danas i nije  bio na Igmanu. Skupu se obratio  v.d. premjera KS Muhamed Kozadra koji je govorio o značaju Igmana u odbrani Sarajeva i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.