BIH

Na spomeniku u Vogošći još uvijek nema imena civilnih žrtava rata

Sporost općinskih vlasti

E. Muračević

3.8.2014

 

Ni devetnaest godina nakon okončanja odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni  Hercegovini u općini Vogošća nije poznat spisak civilnih žrtava rata. A žrtava je bilo. Svjedoči o tome i spomenik civilnim žrtvama rata općine Vogošća otkriven početkom jula 2008. godine, u parku iza općinske zgrade uz ulicu Akifa efendije Biserovića. No, nejasno je, i pored više vijećničkih pitanja, zašto na spomnku nisu ispisana imena civilnih žrtava rata.

U nadležnoj općinskoj službi kažu da do danas nije u potpunost ustrojena baza podataka poginulih civila te se zbog toga ne može vršiti ispisivanje imena. Postupak prikupljanja imena je u toku te kada služba bude raspolagala sa najmanje 50 posto podataka o poginulim civilima pokrenut će se projekat za ispisivanje njihovih imena na izgrađenom spomen obilježju.

U agresorskim logorima tokom minulog rata bilo je prisilno zatočeno 800 ljudi, uglavnom Bošnjaka, od kojih je njih 400 u tim logorima ubijeno ili iz njih odvedeno u nepoznatom pravcu te se o njihovoj sudbni ni danas ništa ne zna.

Udruženja "Porodice nestalih općine Vogošća" i "Udruženje logoraša općine Vogošća"  prikupila su podatke o 294 ubijena civila čija su imena objavljena u njihovoj knjizi "Ubijene i nestale žrtve zločina Vogošći 1992.-1995.godine".

“Udruženje civilnih žrtava rata općine Vogošća“ raspolaže sa podacima od preko 300 ubjenih civila. Ostaje nejasno kako ovi, i ovakvi,  podaci nisu mogli inicirati nadležne da započnu sa ispisivanjem imena na izgrađenom spomen obilježju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.