BIH

Šemsudin Gegić obilježio 40 godina umjetničkog rada

Drugi dan Festivala prijateljstva u Goraždu

Al. B.

3.8.2014

 


U gradu u kojem je režirao prvu predstavu i stekao prvu rediteljsku diplomu višestruko nagrađivani bh. stvaralac Šemsudin Gegić obilježio je 40. godišnjicu svoga prisustva na pozornici, filmskom platnu i TV ekranu.

Tokom umjetničke večeri pod nazivom „Povratak poklonjenom vremenu“, upriličenoj u okviru internacionalnog Festivala prijateljstva u Goraždu, o reditelju koji je na festivalima širom svijeta osvojio tridesetak nagrada i čije je predstave i filmove pozdravljalo na desetine hiljada gledalaca, od Njujorka i San Franciska do Berlina i Sarajeva, govorili su sudionici njegovih djela. Moderator večeri bio je mladi, talentirani glumac Armin Omerović, a u Goražde je doputovala i Irina Dobnik, dok je autorica muzike bila Snežana Dujmović.

- Potrudio sam se da sa prijateljima i saradnicima napravim nešto u čemu će publika uživati i vjerujem da smo uspjeli u tome, jer ono što smo vidjeli mi večeras imala je priliku vidjeti i publika širom svijeta. Ova noć poklon je građanima Goražda koji su moje uspjehe pratili i doživljavali kao svoje vlastite - kazao je Gegić.

Gegić je režirao 12 pozorišnih drama, scenarista je i reditelj više od 30 dokumentarno - igranih, dokumentarnih, kratkih i TV filmova, brojnih emisija, reportaža i radio drama, a učestvovao je na festivalima u Evropi, SAD, Aziji i Africi. Specijalna nagrada SFF-a, „Zlatna Art Amphora“ iz Sofije i „Zlatne ruke za ljudska prava i humanost na filmu“ iz Plovdiva, koju dodjeljuju četiri najznačajnije evropske organizacije koje se bave ljudskim pravima i humanošću, nagrade su koje se izdvajaju od ostalih.

Ovacijama i aplauzima publika u Goraždu ispratila je projekciju inserata iz Gegićevih filmova i predstava, kao i pretpremijeru filma „Basna o Bosni“, priču o Ibri Omeroviću iz Hajvaza koji je davno prestao svirati ljudima i na svojoj šargiji danas svira životinjama.  
 
Kids Fest

Drugog dana Festivala prijateljstva organiziran je „Dječiji Dan – Kids Fest“, tokom kojeg su članovi mađioničari, animatori, kostimografi „Tropik teatra“ iz Zenice mališanima priredili nezaboravan dan. Najmlađi su mogli pogledati i predstavu „Bajka o ribaru i ribici“ u režiji Senada Bostandžića.

U Maloj sali Centra za kulturu promovirana je knjiga „Bošnjačka kultura ponašanja“, Mevlide Serdarević i Ajnije Omanić, časopis „Komuna“, a publika je pogledala i njemački film „Oh Boy“ u režiji Jan Ole Gerstera. Otvoreni su sajmovi starih zanata i gastro ponude, koje organiziraju udruženja „Stari i umjetnički zanati“ i „Goraždanke“. Na centralnoj pozornici nastupili su bendovi „Poligraf“ i „CAC Crew“ iz Goražda, „Saint Brieuc iz Francuske, „Bezbeli apstraklije“ iz Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.