BIH

Od Hrvatske bi se mogla tražiti odšteta od nekoliko milijardi eura

Tvrdnje Nikole Puzigaće

Fena

4.8.2014

 

Više od 30.000 bivših radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske, sa bh.državljanstvom, nije riješilo svoj radno-imovinski status, a od vlasti Hrvatske mogli bi tražiti odštetu koja se mjeri milijardama eura – rekao je predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske s državljanstvom BiH Nikola Puzigaća.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je dogovorom hrvatskih i vlasti Bosne i Hercegovine potrebno sistemski riješiti brojne probleme bivših radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske, sa bh. državljanstvom.

- Nedavni sastanak državne komisije daje nam određeno ohrabrenje, jer je prvi put BiH uradila određen pozitivni pomak putem Ministarstva vanjskih poslova BiH – rekao je Puzigaća.

Ipak, napominje da je to još samo mali korak imajući u vidu da ti građani ne mogu da ostvare osnovna imovinsko-pravna prava iako je Hrvatska sada i članica Evropske unije.

Zahtjevi u kojima oni traže odštete za izgubljena stanarska prava, ličnu i porušenu imovinu, radna prava i drugo već su ranije pripremljeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.