BIH

Džaferović: Međusobne ucjene Nikšića, Osmanovića i Zukića radi preuzimanja Razvojne banke

Smijenjeni direktor federalne institucije u Tužilaštvu BiH saslušan tri sata

A. DUČIĆ

5.8.2014

 

 
Nakon trosatnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH u vezi sa sumnjivim kreditnim zahtjevima kojim je Vlada FBiH pokušala oštetiti Razvojnu banku za iznos od 76 miliona KM, smijenjeni direktor Banke Ramiz Džaferović izjavio je novinarima kako je postupajućem tužiocu prezentirao svu dokumentaciju koja se odnosi na pet firmi među kojima je i "Pretis" Vogošća.

 

Odgovarajući na pitanje novinara potvrdio je da se radi o već postojećim predmetima Tužilaštva, ali i da smatra kako će biti formirani novi.

 

Istakao kako mu je akt koji je nedavno predao Kantonalnom tužilaštvu Sarajevu prezentiran u Državnom tužilaštvu, što ga, kaže, ohrabruje, jer je očito došlo do brze korespondencija između pravosudnih institucija. Siguran je da će se postojeće istrage, kako kaže, proširiti na druge aktere.

 

Inače, Džaferović je prošle sedmice dao prvi dio iskaza o tome pod kojim okolnostima su u maju 2013. premijer Nermin Nikšić (SDP) i ministar Erdal Trhulj (SDA) od njega tražili da za “Pretis” odobri 12 miliona KM. Državno tužilaštvo već mjesecima vodi istragu u vezi s desetinama miliona KM kredita za sumnjive poslove "Pretisa".

Na upit da prokomentira paralelne nasilne smjene u Fondaciji „ Odraz“ i u Razvojnoj banci odnosno hapšenja Ivice Knezovića, novopečenog člana NO Banke, kazao je:

- Paravan koji se stvara od Vlade FBiH je bila smjena direktora „Pretisa“ (Hajrudin Pezo op.a.) pod plaštom da on nije bio ispoštovao rokove pri isporuci robe. Nakon toga je stvoren drugi plašt da se smijeni Uprava Razvojne banke, a sve s ciljem da se pribave nova sredstva jer sam imao priliku prije 15-ak dana razgovarati sa predstavnicima „Pretisa“ koji kažu da je ta firma u rasulu i da su im neophodna sredstva. Dokaz tome je da se Pretis“ već finansira iz druge državne banke (Union banka op.a.)

 

Džaferović je potcrtao kako je Knezović, kojeg Tužilaštvo USK procesuira za niz krivičnih djela, istovremeno bio predsjednik NO „Kera-Steel- Team“ Mostar, firme koja je preko Vlade FBIH, pokušala prevariti Razvojnu banku za dva miliona KM. Ističe da ga je Vlada Nermina Nikšića (SDP) upravo imenovala u NO Razvojne banke da bi se smijenila uprava ove institucije.

- Mislim da je sve ovo utvari ucjena Nermina Nikšića od Adila Osmanovića (SDA) i Amira Zukića (SDA) koji će se, nadam se također naći u predmeti  vezanom za Razvojnu banku iz 2012. godine koji je predat Tužilaštvu KS jer to tužilaštvo nije ni saslušalo aktere iz 2012. godine – kazao je Džaferović.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.