BIH

U Zavidovićima zbog poplava i klizišta proglašeno stanje prirodne nesreće

Blokiran put zbog odrona zemlje

Fena

6.8.2014

 


Jake kiše su pokrenula brojna klizišta na području Zeničko-dobojskog kantona, a na području MZ Nemila kod Zenice put prema Bistričaku i selima šeričkog kraja zbog klizišta je zatvoren za saobraćaj - saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Trenutno je na ovom lokalitetu angažirano šest radnih građevinskih mašina koje vrše probijanje ove putne komunikacije.

U mjestu Topčić polje nije bilo izlijevanja lokalnih potoka, niti je bilo plavljenja objekata i stanje je normalno, a podvožnjak na ulazu u ovo mjesto je prohodan za saobraćaj.

U mjestu Ograjina, još uvijek je zatvoren magistralni put M-17, putni pravac Žepče-Zenica, zbog velikog odrona u ovom mjestu, a prema posljednjim informacijama iz pravca Zenice, formirala se velika kolona vozila na ovoj dionici puta.

Mehanizacija firme "Doboj putevi“ Doboj iz pravca Žepča rade na uklanjanju ovog odrona, ali zbog daljnjeg klizanja tla najvjerovatnije će njegovo otklanjanje potrajati.

U mjestu Željezno polje put je deblokiran i uspostavljena je putna komunikacija prema selu Mjestova ravan i drugim selima.

U Zavidovićima, gdje je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta, poplavljeno je područje Lovnice usljed izlijevanja riječice Lovnica, ali bez veće materijalne štete.

U ulici Zlatnih ljiljana usljed začepljenja odvoda došlo je do plavljena dvorišta i prizemlja više stambenih objekata.

Građevinska mehanizacija firme "Heldovac" čiste putni pravac Mustajbašići i Krajinići, Brezik i Sinanoviće-Ornice, a firma "Hadžićtrans" Zavidovići je na sedmom kilometru uz rijeku Gostović, dok je firma "Gradnja 1" na regionalnom put R 466 Zavidovići-Kakanj.

Još uvijek je primjetan brzi rast vodotoka rijeke Bosne, dok rijeka Gostović opada.

Zabilježen je i rast rijeke Krivaje koja za sada ne pričinjava probleme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.