Rešad Mujkić optužen za ratni zločin protiv civila

Tužilaštvo BiH

Fena
06.08.2014 10:53

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Rešada Mujkića (1960) koji se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik 102. brigade HVO-a Odžak, postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba od 12. augusta 1949. godine.

U optužnici se navodi da je u periodu od 8. maja do augusta 1992. godine, vršeći dužnost stražara zatočeničkog centra sam ili sa drugim pripadnicima HVO-a, sudjelovao u nečovječnom postupanju prema osobama srpske nacionalnosti koje su se nalazile nezakonito lišene slobode u prostorijama zatočeničkog centra Osnovna škola u Odžaku i u prostorijama zatočeničkog centra Osnovna škola u mjestu Novi grad, općina Odžak.

Optuženi se u osam tačaka optužnice, između ostalog, tereti da je sudjelovao u činjenju nečovječnog postupanja, teškog premlaćivanja, mučenja, namjerenog nanošenja snažnog fizičkog i psihičkog bola i patnje, što je za posljedicu imalo smrt dvije žrtve koje su preminule od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, te nanesene teške fizičke i psihičke posljedice za deset žrtava, civila srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 24 svjedoka i vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Mujkić je rođen 20. aprila 1960. godine u Potočanima, općina Novi Travnik, nastanjen je u Odžaku i državljanin je BiH.

NA VRH