Protesti u Tuzli: Ponovo su klizišta i vanredno je stanje, a oni odmaraju!

Demonstracije obespravljenih radnika protiv korumpirane vlasti

M. Ah.
06.08.2014 12:17

 

Oko stotinu obespravljenih radnika iz Tuzlanskog kantona, organiziranih kroz Sindikat „Solidarnost“, danas je pred zgradom Kantonalnog suda i tužilaštva u Tuzli održalo mirne demonstracije.

Okupljanje demonstranata počelo je u devet sati kao nastavak redovnih radničkih protesta koji se svake srijede redovno održavaju, a u znak revolta zbog sporosti rada pravosuđa u rješavanju predmeta kriminalne privatizacije firmi.

 

Okupljanje obespravljenih radnika svake srijede u Tuzli. (Foto: M. Ahmedić)

 

- Iako kiša pada, nije nas spriječila da dođemo ovdje pred pravosudne instituciuje, da vlast, po ko zna koji put, podsjetimo na kriminal koji je ugasio mnoge firme u Tuzlanskom kantonu. Imali smo zakazane proteste 11. augusta u Sarajevu, ali smo odustali, jer imamo informaciju da niko od nadležnih neće biti tamo, jer je gospoda na godišnjem odmoru - izjavio je predsjednik sindikata "Solidarnost" Sakib Kopić.

Dalje je naveo da su 31. jula, dan poslije održavanja masovnih mirnih demonstracija u Tuzli, svoje zahtjeve predali u Skupštinu Tuzlanskog kantona, te da im se još nije niko obratio niti su dobili ikakav odgovor.

 

- Niko nam se ne obraća. Nigdje ih nema, njima je do godišnjeg odmora, a u državi je stanje katastrofalno, još i ova prirodna nesreća. Ponovo su klizišta pokrenuta i vanredno je stanje, a oni odmaraju - istaknuo je Kopić.

 

Kopić: Niko nam se ne obraća (Foto: M. Ahmedić)


Predsjednik Štrajkačkog odbora "Dita" Hrustan Muminović je kazao da su na današnje proteste došli obaspravljeni radnici ugašenih firmi, iako žive na područjima koja su ponovo sinoć poplavljena.

- Mihatovići, Plane, Čaklovići, sve je to poplavljeno, a odatle su naši radnici koji su došli na ove proteste, jer im ništa nije drugo preostalo. Nemamo ni novca, a ni humanitarnih paketa, možemo samo sjesti i plakati zajedno sa ovom obilnom kišom - naglasio je Muminović.

Muminović i ostali radnici su sa ovih protesta poručili vlastima da Sindikat „Solidarnost“ nije ispolitiziran i da je osnovan za borbu radničkih prava.

-On je osnovan za borbu prava svakog radnika, a ne za politiku i lopovluk koji svakodnevno provodi vlast u BiH. Nikada nećemo odustati od svojih radničkih prava, sve dok nam se ne riješe problemi u našim firmama, a koje su oni izazvali svojim kriminalom kroz privatizaciju - poručio je Muminović.

Na demostracijama su učestvovali radnici preduzeća „Dita“, „Konjuh“ Živinice, „Polihem“, „Poliolhem“, „Tuzlaputevi“, „Resod Guming“ Tuzla, Livnica Tuzla, hotel „Tuzla“, TTU Tuzla...

NA VRH