BIH

Nove nevolje za stanovnike maglajske općine, voda odnijela most

Područje Jablanice poplavljeno treći put za desetak dana

N.Br.

6.8.2014

 


Zbog jakih i obilnih padavina, općina Maglaj ponovno se suočava sa brojnim problemima. Trenutno je aktivno 100 klizišta, od kojih desetak ugrožava stambene objekte – od Bradića pa do Kosove. Područje Jablanice ponovno je poplavljeno, treći put za nekih desetak dana, a situaciju usložnjavaju nova klizišta, posebno na području naselja Bajrići.


Jablanica i Megara su bujičaste rijeke i stanovnici su navikli na njihove ćudi. Ali, sa činjenicom da u kratko vrijeme, od svega desetak dana, plave po treći put i nanose katastrofalne štete, stanovnici MZ Jablanica teško se nose. Na ovom području uništeni su ili oštećeni gotovo svi drveni mostovi, tako da mještani ne mogu do svojih kuća i imanja.

 

Stojan Petrović i kćerka Biljana samo su mogli posmatrati teško oštećeni most preko kojeg nisu mogli do svojih kuća.

 

"Poplavljeno je sve u ovom dijelu Jablanice: kuća, štala, bašta, ne možemo ni preko mosta. Neko bi mogao I nastradati", priča Stoja, a Biljana je ogorčena na vlasti da ništa ne poduzimaju u sanaciji mosta.

 

Stojan Petrović pokazuje oštećeni most (Foto: Avaz)

 

"Mi smo povratnici, trebalo bi da nam pomognu i općina i kanton. Tri puta bujica pomjera most, a niko ništa", dodaje Biljana. Na području naselja Bajrići nije samo Jablanica plavila kuće i imanja. Potoci su se u ovo naselje slivali sa svih brda, plaveći kuće i okućnice. Mjesnim putem teško se saobraća zbog vode koja se slijeva i velike količne odronjenog kamenja i zemlje.

 

Ragib Bajrić, koji se bavi tovom stoke, ponovno je teško stradao. "Šta da ti pričam, štale su uz samu rijeku, valjalo je stoku sinoć spasavati", priča Bajrić. Na području Bajrića dvije kuće su direktno ugrožene klizišem. Porodica stopostotnog RVI Almedina Mehinagića, noć nije provela u svojoj kući. "Prvo se potok izlio, što nije nikada, poplavio sve oko kuće, a onda smo vidjeli I sjelinu iza kuće. Sa ženom i dvoje djece noć sam proveo u garaži, strah nas je najviše zbog djece", priča Almedin.

 


Almedin Mehinagić sa suprugom i djecom noć proveo u garaži (Foto: Avaz)


Tokom dana mještani su se već prihvatili posla na sanaciji porušenih mostova, jer je nekoliko desetina kuća na području cijele MZ Jablanica odsječeno od ostatka naselja. "Pljusak je trajao više od sata, odnese most, po šesti put u zadnje vrijeme. Plavilo je I prije, ali sada je najžešće", priča Fahrudin dok sa komšijom Mustafom Mušinovićem popravlja most. Mustafa priča kako je Fahrudin majku u kolicima prevezao preko jedne "fosne" i preveo 20 ovaca koje su noć provele u šumi. Valja, kaže Mustafa i sijeno izvući, da se stoka može prehraniti.

 

Pod vodom su velike površine obradivog zemljišta, a poljoprivrednici imaju samo loša predviđanja. "Biće gladna godina, sve je istruhlo, bašte, žita ….", kaže poljoprivrednik Mustafa Mehinagić.


Voda iz vodovoda na području Jablace je zamućena i mještani je ne mogu koristiti za piće. "Strahujemo da bi mogli ostati bez oba vodovoda – Smajlovac i Brza voda, kako zbog poplava tako I klizišta", zabrinut je Ferid Mehinagić.


Povećan nivo rijeke Bosne uznemirio je građane maglajske općine koji stalno prate stanje kod gradskog mosta. Veliki broj motornih vozila, građani su parkirali u Starom gradu, poučeni iskustvom od 14. maja.


Zbog izlijevanja vode ispod podvožnjaka u naselju Liješnica u prekidu je odvijanje saobraćaja na ovoj dionici puta, kao i na regionalnom putu Maglaj-Doboj u naselju Bijela Ploča, gdje se Jablanica takodje izlila ispod podvožnjaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.