BIH

Predsjedništvo BiH se pridružilo izjavi EU o situaciji u Gazi

Odmah se mora zaustaviti sa ubijanjem civila

Srna

6.8.2014

 

Predsjedništvo BiH pridružilo se izjavi EU o situaciji u Gazi, u kojoj se navodi da se podržava 72-satni prekid vatre u Gazi i da se odmah mora zaustaviti ubijanje civila.

U izjavi se naglašava da svi raketni napadi i ofanziva izraelske akcije moraju prestati, te da EU osuđuje užasne gubitke skoro 2.000 ljudi, uključujući 370 djece, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Užasna patnja mora stati jednom zauvijek, a civili moraju biti zaštićeni u svakom trenutku", navodi se u izjavi i dodaje da EU osuđuje granatiranje UN škole i da se to mora odmah istražiti.

U izjavi se navodi da se, da bi to primirje bilo trajno, mora priznati da je sadašnja situacija u Gazi neizdrživa, te da je imperativ promjena situacije u Pojasu Gaze i da status quo za EU nije opcija.

EU, kako se navodi, ne može tolerisati da skoro dva miliona ljudi budu izolovani u malom pojasu bez mogućnosti da se slobodno kreću.

U izjavi se navodi da za dugoročno rješenje treba poboljšati životne uslove za Palestince koji žive u Pojasu Gaze, kao i da se prekinu sve prijetnje po Izrael od Hamasa i drugih vojnih grupa u Gazi.

"Da bi se ovo desilo, u Pojas Gaze mora da se vrati palestinska samouprava pod vodstvom predsjednika Mahmouda Abbasa, a restrikcije prema Gazi moraju biti završene", navodi se u izjavi.

U tom dokumentu se napominje da Gaza čini integralni dio teritorije okupirane 1967. godine i da će ona biti dio palestinske države.

Glavni cilj, kako se dodaje u izjavi, su dvije demokratske države, Izrael i Palestina, koje u miru žive jedna pored druge sa svojim sigurnim i priznatim granicama.

"EU će učiniti sve što može da podrži nastojanja za pravedno i trajno rješenje ovog konflikta", navodi se u izjavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.